“Pagan küll!” ehk Kivirähalik Kaarnakivi perenaine

Ille Rohtlaan
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilse (Lauli Otsar) on neiu, kes hoiab alles muinasjutte. Tädi Berta (Piret Rauk) aga elutark naine, kes näeb asju sellistena, nagu need on.
Ilse (Lauli Otsar) on neiu, kes hoiab alles muinasjutte. Tädi Berta (Piret Rauk) aga elutark naine, kes näeb asju sellistena, nagu need on. Foto: Siim Vahur

Kaks suursündmust tehti koos teoks: Endla äsja renoveeritud suur saal avati riigi 100 aasta juubeli teatrisarjas “Sajandi lugu” Endla ja Kuressaare linnateatri koostöös sündinud esietendusega “Kaarnakivi perenaine”, mis on andruskivirähalikult humoorikas ja ootamatu vaatega nii ajastule kui inimestele, kus eestimaine maagiline realism võtab laiemaid ja sügavamaid mõõtmeid, kui esmapilgul paistab.

Autor Andrus Kivirähk kirjutas “Kaarnakivi perenaise” “Sajandi loo” projekti tarbeks ja oma sõnutsi ammutas ta inspiratsiooni lapsepõlve lemmikraamatust Juhan Jaigi “Kaarnakivist”, mille pööraselt fantaasiarikas mütoloogia ja samal ajal kodune maailm panid teda mõtlema, ega need Jaigi kujutatud tondid saa maailmast kadunud olla ainult seepärast, et riigis võim vahetus.

Lavalugu maalib pildi 1950ndate Eestist, kus talud on pooltühjad, enamik omanikest Siberisse küüditatud ja kolhoosid püüavad Stalini valitsuse valvsa pilgu all jalgele tõusta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles