Pärnu vutitreenerid käisid Euroopa tippklubides koolitusel

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manchester Unitedi akadeemia legendaarses Cliffi treeningkeskuses.
Manchester Unitedi akadeemia legendaarses Cliffi treeningkeskuses. Foto: Erakogu

Pärnu Poseidoni jalgpalliklubi treenerid Joonas Einfeldt ja Martin Kuldmägi külastasid Baltic Football Schooli rahvusvahelistel koolitustel Saksamaa ja Inglismaa tippklubisid.

Einfeldtil ja Kuldmägil õnnestus lähedalt jälgida, millistel põhimõtetel treenitakse noori talente sellistes suurklubides nagu Leverkusen, FC Köln, Schalke, Liverpool ja Manchester United.

Einfeldti sõnutsi olid Saksamaa akadeemiad üllatavalt avatud ja jagasid teadmisi rõõmuga.

"Mingit salatsemist ei olnud. Nägime seal nii Schalke esindusvõistkonna trenne kui ka väga palju noortevõistkondade trenne ja mänge," jagas Pärnu noortetreener muljeid. "Eriti väärtuslikud olid loomulikult vestlused kohalike treeneritega. Saksamaa on tõeline jalgpalliriik ja sealt annab mõndagi kõrva taha panna nii sportliku kui ka administratiivse poole pealt. Näiteks meil on tava, et noori õpetatakse palli "surmama" või omaks võtma, Saksamaa jalgpallifilosoofia järgi õpetatakse noortele hoopis palli liikumist kontrollima. See on väga oluline erinevus, mis tuleneb meie erinevast jalgpallikultuurilisest taustast."

Pärnu jalgpalliklubi Poseidon noortetreener Joonas Einfeldt (vasakult sitsmes) külastas koos kolleegidega Saksamaal teiste hulgas ka FC Kölni jalgpalliakadeemiat.
Pärnu jalgpalliklubi Poseidon noortetreener Joonas Einfeldt (vasakult sitsmes) külastas koos kolleegidega Saksamaal teiste hulgas ka FC Kölni jalgpalliakadeemiat. Foto: Erakogu

Kuldmägi külastas Manchester Unitedi akadeemiat legendaarses Cliffi treeningukeskuses ja võimsas AONi treeningukompleksis, mis on Jose Mourinho klubi esindusmeeskonna etteotsa tulekuga kinniseks baasiks muudetud.

"Seda erilisem oli ligipääs Unitedi keskustele ja sealsele treeningtööle. Tempo, millega Unitedi noored treenisid, oli müstiliselt kiire. Sealjuures oli mängijate tehniline pagas pea laitmatu: esimene puude vabasse tsooni, seinasöödud väga väikesel maa-alal, joonlauaga mõõdetud söödud kaitseliini selja taha," seletas noortetreener.

Kuldmägi sõnade kohaselt pidas Unitedi noorteakadeemia üks juhte noorte juhendajaile põneva loengu, kus tutvustas just seda mängijate treeningu- ja kasvatusprotsessi, mille abil on end maailma tippjalgpalli murdnud näiteks David Beckham, Paul Scholes, Paul Pogba, Jesse Lingard.

Kuulsat Liverpooli klubi külastades ei õnnestunud Kuldmägil kahjuks Ragnar Klavanit trehvata, kuid see-eest sai vahetult jälgida sealse akadeemia õpilaste harjutamist.

"Liverpooli ja Unitedi metoodika noorte arendamisel on võrdlemisi erinev, mõlemal on oma nägemus jalgpallist. Treeneritele jagati juhtnööre, kuidas oma mängu vastastele peale suruda ja ründavat jalgpalli viljelda," tutvustas Kuldmägi udusel Albionil kogetut.

FC Liverpooli jalgpalliakadeemia.
FC Liverpooli jalgpalliakadeemia. Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles