Helir-Valdor Seeder: Kaheparteisüsteem? Tänan, ei (1)

Helir-Valdor Seeder
, IRLi esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: PP

Enne valimisi oli kuulda võrdlemisi umbkaudseid politoloogilisi arvamusi-ennustusi ühe või teise erakonna tõusust või mõõnast. Isamaa ja Respublica Liidule (IRL) prognoositi nii künnise alla jäämist kui lagunemist. Nüüdseks on kuulujutud kummutatud. Eesti inimesed on uue haldusjaotuse järgi omavalitsustes arvamuse öelnud ja IRL püsib selgelt pildil.

Erakondadest sai IRL Eestis kolmanda tulemuse. Läksime oma nimekirjadega välja 47 omavalitsuses 79st. Valimisliidud võitsid valimised 45 omavalitsuses, sellele järgnes Reformierakond võiduga 15 omavalitsuses, Keskerakond 11s ja IRL oli võidukas kuues, meile järgnesid sotsid neljaga. EKRE ei võitnud valimisi üheski omavalitsuses. Koalitsioonides osalevad meie liikmed aga 21 omavalitsuses. Võttes arvesse prognoositud tulemusi, ületasime neid kõikjal.

Liialdamata võib öelda, et Eesti on väga paljuski seda nägu, mida IRL ja tema eellased on ette pannud ja ellu viinud. Taastanud Eesti Vabariigi õigusliku järjepidevuse alusel, viinud ellu majandusreformid pöörates Eesti idast läände, seadnud kursi integreerumisele NATO ja Euroopa Liiduga, võtnud kasutusele e-valitsemise ja ID-kaardi, nõudnud järjekindlalt haldusreformi 1999. aastast ja lõpuks valitsuspartnereid selle vajalikkuses veennud, hoidnud Eesti kodakondsus- ja keelepoliitikat kindlal kursil, seisnud järjekindla kaitsepoliitika eest.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles