Lihula saab jaanuariks sümfooniaorkestri

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihula muusikakoolis õpetajana töötava interpreedi, dirigendi ja helilooja Mati Põdra 50. juubeliks tuleb kokku sümfooniaorkester.
Lihula muusikakoolis õpetajana töötava interpreedi, dirigendi ja helilooja Mati Põdra 50. juubeliks tuleb kokku sümfooniaorkester. Foto: Olev Mihkelmaa

Seda on Lihulale lubanud seoses oma 50 aasta juubeliga kohalikus muusikakoolis õpetajana töötav interpreet, dirigent ja helilooja Mati Põdra, kes aastaid Pärnuski interpreedi ja dirigendina tegutsenud. 

"Muusikud korraldavad oma ümmarguste tähtpäevade puhul ikka midagi," selgitas Põdra. "Otsustasin, et ei hakka korraldama orkestrite paraadi, vaid panen kokku sümfooniaorkestri, kuhu võib registreeruda igaüks, kes minuga musitseerinud ja kellel on võimeid, aega ja tahtmist kontsert kaasa teha." 

Põdra sümfooniaorkestrisse on juba registreerunud üle poolesaja muusiku, kellest osa alles õpib pillimängu või õpetab muusikoolis, aga ka tegevmuusikuid ERSOst ja Vanemuise ning kaitseväeorkestrist.

"Kontsertmeistriks on lubanud tulla ei keegi muu kui maestro Arvo Leibur, ERSO kontsertmeister," ütles tulevane juubilar. "Kui nüüd mõni keelpillimängija tunneb vajadust meie orkestriga liituda, võiks minuga ühendust võtta."

Komplekteeritava sümfooniaorkestri kontsert toimub 13. jaanuari õhtul Lihula kultuurikeskuse suures saalis. 

Dirigent ja helilooja Mati Põdra.
Dirigent ja helilooja Mati Põdra. Foto: Erakogu

"Reedest hakkan kokku mängitama kooliõpilastest pillimehi, aga mida lähemale kontserdile, seda rohkem liitub kogenumaid muusikuid," lubas Põdra. "Asi saab kunstiliselt valmis täpselt õigeks ajaks."

Tuntumaist ülesastujaist on juubelikontserdi lavale oodata Lihula juurtega ooperisolisti Märt Jakobsoni. Esinema on lubanud tulla Peeter Kaljumäe ja Pille Saatmäe.

Põdra sidus ennast Pärnumaaga 1995. aastal, tulles Tallinnast tööle Pärnu linnaorkestrisse ja õpetades paralleelselt Sütevaka humanitaargümnaasiumis muusikat ja, kui sealne muusikaosakond likvideeriti, muusikaajalugu. Majanduskriisi eest oli ta varjul Islandil ja pärast saareriigist naasmist 2011. aastal hakkas õpetama Lihula muusika- ja kunstikoolis.

"Valisin Lihula mitme tööpakkumise seast, sest nägin siin võimalust anda õpilastele muusikaharidust oma tõekspidamiste järgi," seletas Põdra. "Jah, mul on kogu pilliõppe protsessist oma paradigma ja ma ei aktsepteeri kõike, mis muusikakoolides toimub, ja nemad ilmselt samamoodi seda, mismoodi mina talitan. Aga tõde selgubki alles aastate pärast, kui meie kooli vilistlased toovad oma andekad lapsed meie muusikakooli õppima. Või ei too."

Oma sõnade järgi on Lihula linn Põdra kodustanud.

"Esialgu käisin Pärnust Lihulasse paar korda nädalas, tegin muusikakoolis ühe pika tööpäeva ja kaks lühikest," meenutas Põdra. "Siis hakkas mu töömaht koolis järjest kasvama ja Pärnusse jõudsin järjest harvem kuni kodustatigi Lihulas ära. Praegu satun Pärnusse pigem juhuslikult kui kavatsetult."

Pedagoogi töö kõrval tegutseb Põdra nii dirigendi kui muusika arranžeerija ja heliloojana Ta on üks Kaitseliidu orkestri loojaid ning juhatanud Endla teatri muusikalavastusi.

"Originaalloomingut ma praegu palju kirjutada ei jaksa," tunnistas Põdra. "Kui, siis tellitud tarbemuusikat. Praegu on kõige suurem tellija kaitseväeorkester, aga üldiselt on igal õhtul vaja midagi kellelegi kirja panna. Olen tööga abielus."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles