Pärnumaa spordinõukogu valis aasta edukaimad

Märt Pilme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristin Tattar.
Kristin Tattar. Foto: Laura Meigas

Tunnustust jagus tänavu nii sõudjaile, jalgpallureile, motomeestele, purjetajatele kui paljudele teistele. Esimest korda Pärnumaa ajaloos pälvis aasta naissportlase autasu kettagolfar.

Nagu viimastel aastatel tavaks omistati aasta võistkonna tiitel USAs maailmameistrivõistlustel Leedu ja Suurbritannia järel pronksmedali võitnud neljapaadile, mille ridadesse kuulusid Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Kaur Kuslap. Särav tulemus tagas aasta parima treeneri tiitli Matti Killingule.

Eraldi kategoorias märgiti ära aasta pallimänguvõistkond: selle aunimetuse teenis varemgi tiitli saanud Pärnu jalgpalliklubi naiskond. Jüri Saare ja Jüri Talu juhendamisel tagasid tiimile edu Eesti meistri- ja karikavõistluste kuldmedal, riigi superkarika esikoht ja UEFA naiste meistrite liiga kvalifikatsiooniturniiri alagrupi kolmas koht.

Aasta meessportlase tiitli pälvis 17aastane motomees Kevin Saar. Oma isa Andrus Saare näpunäidete järgi Pärnu motoklubis treeniv noormees esines edukalt Hollandis Euroopa meistrivõistlustel, kus ta krooniti quadracer’itel maailmajao meistriks.

Esimest korda Pärnumaa spordiloos kuulub aasta naissportlase au discgolfarile: discgolf`i-klubi Hole-In-One liige Kristin Tattar saavutas USA lahtistel meistrivõistlustel seitsmenda koha, võitis Baltikumi meistrikulla ja Euro Pro Touri.

Kuni 18aastaste poiste arvestuses võitis tiitli Pärnu jahtklubi kasvandik Keith Luur, kes treener Tõnis Vare käe all hõivas jääpurjetamise EMil ja MMil kõrgeid kohti, olles vastavalt kolmas ja neljas. Vee pealgi oli Argo Kruusmägi juhendamisel treeniv Luur tulemuslik, kuna tuli Laser Radiali võistlusklassis Euroopa karikasarja koondarvestuses teiseks.

Aasta noorsportlase staatus omistati ka Pärnu sõudeklubi atleedile Greta Jaansonile, kes Ingrid Võsu treeningugruppi kuuludes noppis Eesti noorte ja täiskasvanute meistrivõistlustelt kokku viis kuldmedalit, oli esimene nii Balti matšil kui Läänemere-riike koondaval Baltic Cupil ja naasis noorte MMilt üheksanda kohaga.

Jaansoni saavutused tagasid aasta noortetreeneri aunimetuse tema juhendajale Võsule. Üle aastate tegi spordinõukogu erandi, määrates teise aasta noortetreeneri tiitli maadlusklubi Leo treenerile Gristen Heinmetsale, kelle õpilasi Sander Tagu, Allan-Devid Ševtsovi ja paljusid teisi saatis edu kodusel ja rahvusvahelisel areenil.

19–23aastastest juuniorsportlastest kuulutati aasta parimaks Vändra maadlusklubi Suure Karu Pojad esindaja, Kreeka-Rooma maadleja Helary Mägisalu, kes juunioride EMil jõudis pronksmedalini. Mägisalu treenivad tema vend Mario Mägisalu ja Ivar Kotkas.

Aasta spordiveteranid on mitmel rahvusvahelisel jõuproovil medali pälvinud korvpallur Mait Käbin ja sõudmise veteranide maailmamängudel neli kulda võitnud Tatjana Jaanson.

Aasta tehnikasportlase tiitli pälvis taas Paikuse motoklubi esindaja Toivo Nikopensius, kes kestuskrossi EMil veteranide arvestuses teenis pronksi ja näitas kõrget taset mitmel Eesti ja Baltikumi krossivõistlusel.

Aasta invasportlase aunimetus kuulub haavatud kaitseväelaste rahvusvahelistel spordimängudel Invictus Games sõudeergomeetri ühe minuti sõidus neljandaks platseerunud Agor Tettermannile Pärnu sõudeklubist. Tedagi treenib Ingrid Võsu.

Aasta üllatajana märgiti ära taasiseseisvumispäeval toimunud teine Uhla–Rotiküla elamusjooks, mis käivitas kohalike kogukondade organiseerimistöö ja pakkus mitmesajale liikumissõbrale võimalust sportida kodukandi kaunites paikades. Spordiürituse korraldas MTÜ Raeküla Selts.

Parimate valimist koordineerinud Pärnumaa spordiliidu tegevjuhi Kaiu Kustassoni hinnangul kujunes lõppev spordiaasta mitmeti meeldejäävaks. "Lahkuv aasta pakkus nii võidurõõmu kui kaotusekibedust, ent peamiselt siiski rõõmusõnumeid. Sõudjate maailmapronks, noore ja andeka motomehe Kevin Saare esilekerkimine, Pauluse korvpallihalli uuendamine, liikumisharrastajate arvu tõus," nimetas spordijuht aasta märksõnadena.

Tunnustus antakse parimatele üle 15. detsembril Strandis spordi- ja kultuuriaasta pidulikul lõpuüritusel Tähesära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles