Video: Tajuteater paneb lastel kujutlusvõime tööle

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Etenduse ajal kuulab laps jutustust, tunneb lõhnu, kuuleb eri hääli ja tunneb puudutusi.
Etenduse ajal kuulab laps jutustust, tunneb lõhnu, kuuleb eri hääli ja tunneb puudutusi. Foto: Mailiis Ollino

Silmad seotakse kinni ja järgmised kümme minutit lookled kinnisilmi ja kujutlusvõimet appi võttes metsarajal koos kakukesega. Oma osa saavad kõrvad, nina, nahk ja kuues meelgi. Häälte ja intonatsiooni kaudu on võimalik eristada eri tegelasi ja arvukad taustahääled maalivad fantaasia abiga toimuvast tervikliku pildi.

Sellist teistmoodi teatrielamust said kogeda Tori valla Jänesselja lasteaia lapsed. Asutuse eripedagoogi Merli Kuuse eestvedamisel ja õpetajate abil valmis mudilastele silmad-kinni-teater. "Kuna meie lasteaia eripära on rahvakultuuri tundmaõppimine ja hoidmine, sündiski Eesti muinasjutu põhjal etendus "Leivakakuke"," selgitas Kuusk.

"Tegemist on nii-öelda tajuteatriga. Eesmärk on see, et laps tajub etendust teistviisi, mitte nii nagu tavalisel etendusel ainult nägemise ja kuulmise kaudu, vaid helide, lõhnade ja puudutuste kaudu. Kogu etenduse aja on lapsel silmad kinni, see aitab tekkida kujutluspildil tema peas. Laps kuulab jutustust ja samal ajal tunneb lõhnu, kuuleb eri hääli, tunneb puudutusi, vihmasadu, tuult," kõneles Kuusk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles