Weekend Festivali Pärnu jäämine pole endastmõistetav (4)

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Weekend Festival
Weekend Festival Foto: Gertrud Alatare

Korraldajad kaalusid tõsiselt, kas Eesti eri paigust ja välismaalt kümneid tuhandeid inimesi kohale meelitav Weekend Festival Baltic võiks järgmiselgi suvel toimuda suvepealinnas. Veel novembri keskpaigani oli päevakorral suurpidustuse korraldamine Tallinnas Stroomi rannas.

Praeguseks on aga kindel, et kolmel eelmisel suvel Pärnu rannas peetud pop- ja tantsumuusikafestival asukohta ei vaheta. Võrreldes eelmiste rannapidudega nihkub selle aeg kahe nädala võrra edasi, augusti kolmandale nädalavahetusele. 

Weekend Festivali Pärnu jäämine oli kindel hiljemalt 22. novembril, kui ürituse pressiesindaja Gunnar Viese seda ajakirjanikule kinnitas. Info avaldamisega viivitati turunduslikel põhjustel: oodati eelmise rannapeo järelfilmi valmimist ja selle veebis avaldamist, toomaks järgmise festivali toimumisaeg ja -koht linateose lõpus vaatajateni.

Pärnu linnapea Romek Kosenkranius ja Weekend Festivali peakorraldaja Henri Lindal pole jõudnud veel koostööleppe allkirjastamiseni. Rae avalike suhete teenistuse juhataja Anu Juurma-Saksa sõnutsi on see vaid aja küsimus.

Ehkki nii suure ürituse organiseerimisel tuleb paratamatult ette viperusi, arvavad asjaosalised, et festivali kavandamine ja korraldamine on läinud igal aastal võrdlemisi ladusalt. „Koostöö linna, politsei ja päästeametiga on olnud viis pluss, paremat ei oskaks tahtagi,“ lausus Viese.

Niisamuti on senise koostöö kohta jagunud üksnes häid sõnu Pärnu linnavalitsusel. Abilinnapea Rainer Aavik on nimetanud Weekend Festivali koguni linna parimaks turundusürituseks.

Peale selle tõi eelmine Weekend Festival Pärnu majandusse hinnanguliselt kuus kuni üheksa miljonit eurot. Ehkki mujal Euroopas leidub näiteid, kus omavalitsus maksab suure muusikafestivali oma territooriumil toimumisele peale, ei pea Pärnu linn maksma Weekend Festivali korraldajatele sentigi.

Ometi pole päris kõik olnud korraldajatele meeltmööda. „Oleme arutanud sedagi, kas üldse Pärnus teha,“ möönis Viese eelmise kuu lõpus, mil linnavalitsus ja korraldajad mitu korda kohtusid, arutamaks, kas ja kuidas järgmise aasta üritus saaks siin toimuda.

Pärnu Postimehele teadaolevalt pidasid Weekend Festivali korraldajad septembrist novembri keskpaigani läbirääkimisi pealinnaga. Põhja-Tallinna linnaosavalitsus pakkus neli võimalikku kohta, organisaatoritele sobis neist Stroomi rand.

Ühes koostööpartneritega käisid muusikapeo eestvedajad juba territooriumi mõõtmas. Muu hulgas vaadati, kuhu paigutada välikäimlad, kui suure lava saab ehitada, kuhu paigaldada tellingud ja milline oleks logistika. Üksvahe linnaosavalitsus teatas, et pealinnas festivali siiski ei tule.

Viese jäi õhus olnud Weekend Festivali Tallinnas toimumise ideest rääkides napisõnaliseks, põhjendades, et ei taha kellegagi suhteid rikkuda. „Me ei mõelnud seda ise välja ega läinud mõõtma ja seejärel linnavalitsusse jutuga: „Kuulge, teeks siin!“,“ andis ta siiski mõista, et pealinnas niisugune mõte tõepoolest välja käidi. 

Põhja-Tallinna linnaosa vanem Raimond Kaljulaid kinnitas, et nad on pidanud korraldajatega Weekend Festivali Stroomi randa kolimise asjus kõnelusi. „Pärast põhjalikku arutelu ja kaalumist linnaosa juhtkonnas asusime seisukohale, et see üritus siiski ei sobi Stroomi randa,“ põhjendas Kaljulaid. Ta selgitas, et linnaosavalitsuse arvates pole mitmepäevane suurüritus keset elurajooni väga paljude linlaste vahetus läheduses tark mõte.

„Nägime, et see tekitaks väga suured heakorraprobleemid,“ lisas Kaljulaid. „Ranna kasutamine oleks kohalikele tugevalt häiritud.“

Väärib märkimist, et Pärnus pole selles vallas midagi teisiti: siinse ranna juures asub samuti elurajoon ja siingi on rannapeo aegu linlastel rannas liikumine piiratud.

Kaljulaid rõhutas, et kindlasti ei saa väita, nagu Põhja-Tallinna linnaosavalitsus oleks kokkuleppest taganenud. „Festivali korraldamiseks Stroomi rannas ei sõlmitud kokkulepet, millest saab taganeda,“ lausus ta. „Tegemist oli kõigest ideega.“

Abilinnapea Aaviku teadmist mööda on peamine põhjus, miks tõsiselt kaaluti ürituse kolimist Tallinna, seotud korraldaja kuludega. „Praegu kulub neil seadmete ja esinejate transpordiks ning töötajate majutamiseks sadu tuhandeid eurosid,“ sõnas Aavik.

Kaalukaussi on kallutanud veel rae ja ürituse korraldajate kokkusaamistel jutuks tulnud tõik, et siinsed ettevõtted on teinud festivalikülastajale Pärnus viibimise liiga kulukaks. Pressiesindaja Viese ei nõustunud sedagi probleemi avalikkuse ees lahkama, kuna ei tahtnud ettevõtjate töösse sekkuda. Ta nentis, et hindade lakkeviimine Weekend Festivali ajal pole kellelegi uudis.

„Kui varem on üritus toimunud augusti alguses, on põhjendatud, et see on kõrgaeg ja kuidagi ei saa hindu alla tuua: see on aeg, kui nad peavad teenima,“ arutles Viese paar nädalat tagasi. „Nüüd liigume kaks nädalat edasi. Huvitav, kas see retoorika muutub, kui selle teatavaks teeme.“

Suuri sisulisi muutusi järgmine Weekend Festival kaasa ei too. Küll ollakse Viese sõnutsi arvestanud inimeste etteheidete ja tagasisidega. „Üritame äridega, mis eelmisel korral olid rahulolematud, kokkuleppele jõuda ja koostööd teha,“ kinnitas Viese.

Nii on jõutud kokkuleppele näiteks Pärnu kuursaaliga, mis järgmise rannapeo ajal jääb festivalialale. Läbirääkimised tingimuste suhtes veel käivad.

Pärast mullust rannapidu kaalus kuursaali ruume rentiv Pärnu Kuursaal OÜ kahjunõude esitamist, kuna väidetavalt oli kundede juurdepääs nende asutusse festivali ajal piiratud. Siiani pole kuursaal nõuet esitanud.

Festivali ajal linnas korraldatud liikluse suhtes on tulnud nurinat teisteltki ettevõtetelt ja eraisikuteltki.

Sellegipoolest leiab Aavik, et suuri liiklusseisakuid eelmise ürituse ajal polnud. Ta möönis, et mõni probleem võis olla tingitud liiga agaratest liiklusreguleerijatest. „Turvalisuse ja liikluskorraldusega tegelesid sajad inimesed, eks seal võinud info detailide osas kaduma minna,“ arvas ta.

Abilinnapea rõhutas, et liiklust piirati ennekõike kohalike elanike ja äride kaitseks. Ta lisas, et muidu oleks mõnigi tänav kinni pargitud ja muudetud seisva liiklusega alaks.

Eelmistel aastatel on linnarahvas kurtnud sellegi üle, et rannas liikumine on olnud enne ja pärast festivali liiga kaua piiratud. Nii on raad ja ürituse korraldajad otsinud võimalusi ehitus- ja koristustööde kiirendamiseks. „Siinkohal on oluline märkida, et festivalile on toodud üle 100 veoautoga seadmeid ja muud kraami, mis on tulnud omakorda liivale kanda,“ selgitas Aavik. „Küsimus on selles, kui kaugele ja mitu korda tuleb asju ümber laadida ja kui kapitaalselt lava või tribüüni ehitatakse.“

Aavik märkis, et praegu ei vii Ranna puiesteelt liivani ühtegi korralikku teed. Nii on raad pidanud plaani ehitada Sunseti ööklubi juures olev tee selliseks, et sinna saaks raskemate masinatega peale sõita. Praegu on samas kohas kiviplaadid, mis seda ei võimalda.

Festivaliala peaks tulema eelmisega sarnane. Küll on teada, et peasissepääs ei paikne enam Mere puiesteel, vaid jääb Hedoni spaast veidi paremale. „Korraldajad käisid ja vaatasid koha üle ja nende esialgne arvamus oli, et inimesed on harjunud ikka mööda Supeluse tänavat randa tulema,“ sõnas Aavik. Abilinnapea ütlust mööda tulid mullu paljud inimesed harjumuspärast rada pidi ja siis avastasid, et sissepääs asub hoopis Ammende villa juures.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles