Sirle Matt: igav on, teeks aborti (14)

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirle Matt.
Sirle Matt. Foto: PP

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna viimase aja väljaütlemised abordi teemal kõlavad, justkui teeksid naised muu seas aborte. Tuleb tuju ja tehakse ära. Nii see kohe kindlasti ei ole!

Iga abordi taga on naise isiklik tragöödia. Naine, kellel on tore mees, tervis korras, hea töö, ei lähe tärkavat elu lõpetama. Midagi peab naise elus väga valesti olema.

Abordi teema, millega EKRE aktiivselt tegeleb, on tagajärg, mitte põhjus. Kahjuks pole aga keegi vaevunud raseduse katkestamise põhjusi välja selgitama. Vähemalt ei võta abordivastased neid jutuks.

Aimata võib, et kaalukas põhjus, mis paneb naise aborti tegema, on ebakindlus tuleviku ees. Üksikemad ei ole tänapäeval küll enam tõrjutud, kuid statistika järgi elab ligemale pool üksikvanemaga peredest suhtelises vaesuses ja oluline osa absoluutses vaesuses.

Abordiküsimus, millega EKRE aktiivselt tegeleb, on tagajärg, mitte põhjus.

Eestis on ligemale 9000 elatisvõlglast, seega tuhandeid lapsi, kes on jäänud teise vanema toeta. Hiljuti kirjutasin Pärnus elavast üksikemast Haini Ilonenist, kelle viiele lapsele elatise maksmist vaeb kohus juba kolmandat aastat. Kogu see aeg pole lapsed isalt sentigi toetust saanud ja on ilma jäänud ka loodetud riigi toetusest elatisabifondist, sest puudub kehtiv kohtuotsus.

Ma ei imesta, kui olukorras, kus noor naine teab, et kogu lapsekasvatamise raskus langeb ainuüksi tema õlgadele, mis tähendab järgmised 20 aastat vaesuses virelemist, langetab ta otsuse loobuda sünnitamast.

Abordi lubamine/keelamine vaieldi selgeks juba vähemasti 50 aastat tagasi. Keelustamise teema taas ülesvõtmine on tagasiminek eelmisse sajandisse.

Et naised ei peaks kunagi kaaluma veel sündimata lapsest loobumist, tuleb keskenduda tegelikule probleemile: üksikvanemate kehvale toimetulekule ja kindlusetusele tuleviku ees.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles