Läti meistrite kukk kullati 150 aastat hiljem üle

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saarde Katariina kiriku torni ülesviimise eel vaatas kuke veel üle kunstiloolane Juhan Kilumets.
Saarde Katariina kiriku torni ülesviimise eel vaatas kuke veel üle kunstiloolane Juhan Kilumets. Foto: Urmas Luik

Kümned silmapaarid jälgisid hinge kinni pidades, kuidas Saarde Katariina koguduse õpetaja Arvet Ollino ja OÜ Rändmeistri ehitaja Kalev Kuusksalu tõusevad kraana korvis maast aina kõrgemale, kuni ulatuvad vaskse tornikiivri tippu, et panna sinna tagasi kuldne torni­muna ja kukk.

Ajalooline sündmus algas kiriku tornikiivri taaspühitsemise jumalateenistusega. Taastatud tornimuna ja kuke õnnistas EELK Lõuna piirkonna piiskop Joel Luhamets. Teisel advendil olid kirikupingid hõivatud ja hingeõhk küttis jõulukuiselt külma pühakoja soojaks. Jõulupuu ette asetatud ja peagi maast üle 40 meetri kõrgusele tõstetavate tornielementide ees välkusid fotograafide kaamerad.

Üleeile kell 12.40 ajasid saardelased pea veidi lumises õues kuk­lasse. Kilingi-Nõmme gümnaasiumi õpilased lennutasid üles drooni, et jäädvustada toimunut selginenud taevalaotusest. Laarmanni kraana tuuritas kollast korvi puude latvadest kõrgemale, õpetaja hoidis süles kuldset kukke, ehitaja tornimuna, millesse kinnitamise eel pandi vaskne kapsel sõnumiga tulevikku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles