Kalev Vilgats: Salajase valikuga vallavanemaks (1)

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kes olid teised Põhja-Pärnumaa vallavanema kandidaadid, on jäänud saladuseks. Pildil valitu - Jane Mets.
Kes olid teised Põhja-Pärnumaa vallavanema kandidaadid, on jäänud saladuseks. Pildil valitu - Jane Mets. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kuigi kohalikest valimistest on varsti möödas pea kaks kuud, pole uute juhtide paika panemine Eestis veel kaugeltki lõppenud. Kui kohalikud võimusuhted on sassis ja oma poliitikute hulgast vallavanemat valida ei õnnestu, kuulutatakse välja üleriigiline konkurss. Õige kah, sest vahel läheb võõrast verd vaja, et kohalik vallamaja tasakäigult täistuuridele lülitada.

Selle kirjutise mõte tuli telefonikõnest Vändrast. Helistaja väljendas oma hämmastust asjaajamise üle Põhja-Pärnumaa vallas. Ta ei pannud pahaks vallavanema otsimist konkursiga, sest sellest oli juba varem kuulutatud, kuid soovis, et see olnuks läbipaistev. Nii küsinudki mees, kes olid ülejäänud kandidaadid, kes koos Jane Metsaga vähemalt vestlusvooru välja jõudsid. Vastus oli, et kuna kandidaatidelt ei küsitud, kas nende isikuid võib avalikustada, ei saa nimesid nimetada. Põhjenduseks hea küll, aga imelik ikka. Kujutage ette, kandideerin suurvalla juhiks ja parem, kui avalikkus sellest midagi ei teaks. No mida?

Küsija ei jäänud rahule ja haaras kinni vallavanemakandidaadi öeldust enda tutvustamisel: “Mulle tehti ettepanek kandideerida”. Kes tegi, millal ja miks tegi? Seepeale vastatud tüütule valijale otse, et seda talle ei öelda. Seega salajase valikuga vallavanemaks. Kogunesid ei tea kes ja otsustasid: temast saagu vallavanem. Siit algabki läbipaistmatus, millel pole miskit pistmist demokraatiaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles