Vanapaber ja heategu viisid klassitäie Pärnu-Jaagupi noori Strasbourgi

, Kooli Kulleri peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanapaberi kokkupakkimine oli päris aeganõudev töö.
Vanapaberi kokkupakkimine oli päris aeganõudev töö. Foto: Erakogu

Suurendamaks õpilaste ja kogu Halinga valla rahva teadlikkust säästvast eluviisist, jäätmete sorteerimise vajadusest ja paberi kokkuhoiu vajalikkusest ning aitamaks Pärnu toimetulekukoolis õppivaid puuetega lapsi, lõi Pärnu-Jaagupi gümnaasium projektiga “Aitame läbi taaskasutuse” kaasa Euroscola konkursil.

Miks me selle kõik ette võtsime? Meie mõte oli osaleda oma projektiga Euroopa Parlamendi noorteprogrammi Euroscola konkursil, mille peaauhinnaks oli võimalus osaleda Euroscolal Strasbourgis.

Kool ärgitas kogu valla vanapaberit koguma

Algne mõte, kuidas oma projekti ellu viia, oli justkui toores ega olnud kuigi originaalne. Ühel heal päeval avastas klassijuhataja Eva Pärnu vabahariduskeskuse koduleheküljelt, et neil on käsil oma projekt, kuhu nad kutsuvad koole osalema. See oli hea võimalus kaks projekti ühendada ja nii sündiski “Aitame läbi taaskasutuse”.

Vabahariduskeskus pakkus kogutud vanapaberi hulga eest kasutada autobussi. Kinkisime selle võimaluse toimetulekukoolile.

Projekti olemus oli meil teada ja hakkasime seda vaikselt teostama. Pidasime läbirääkimisi oma kooli juhtkonna ja Halinga vallavalitsusega, kes eraldas projekti auhinnafondi 1000 krooni. Korraldasime koolis teavituskampaania. Kuulutasime välja vanapaberi kogumise võistluse klasside vahel.

11. klassi õpilased käisid igas klassis rääkimas paberitootmise mõjust keskkonnale, prügi sorteerimise vajalikkusest, vanapaberi taaskasutusest, säästvast tarbimisest. Üks grupp külastas lasteaeda, et neidki kaasata. Kasvatajad rääkisid meie ideest lastevanematele ja sinna kogunes üpris suur kogus vanapaberit.

Vallaelanike tarbeks riputasime alevi infostendidele üles suured plakatid üleskutsega kokku koguda oma vanapaber ja tuua see koolimajja, et üheskoos midagi head teha.

Ellu jäi 200 puud

Majandusjuhataja andis koolimaja allkorrusel meie kasutusse endise laoruumi, kolm päeva võtsime seal vanapaberit vastu ja ladusime pakke kaalu peale. Eriti aktiivsed olid algklassid ja põhikooli nooremad klassid. Lapsevanemad nägid samuti tohutult vaeva ja tõid meile oma lapse arvele vanapaberit, mõni lausa mitmel päeval ja sadade kilode kaupa. Seda oli tore vaadata ja see oli esimene märk, et meie projekt võib õnnestuda.

Ruum sai nende kolme päevaga ääreni täis. Suure osa vanapaberist pidime paigutama koridori, spordikeskusesse ja isegi kooli raamatukokku. Hinnanguliselt kogusime 13-14 tonni vanapaberit – päästsime üheskoos üle 200 puu.

Paberi äravedu jäi koolivaheaega. Laadimispäevad olid kiired ja tööd täis, sest lahtine paber tahtis sidumist ja suured kastid ei olnud kerged. Pärnu vabahariduskeskuse veok pidi käima viis korda, et vanapaber saaks ära viidud.

Prantsusmaa - siit me tuleme!

Lõplikult õnnestunuks võisime projekti lugeda siis, kui ühel heal päeval saabus kooli kiri, et Pärnu-Jaagupi gümnaasium on Prantsusmaale europarlamenti sõitjate nimekirjas. See tuli kui välk selgest taevast. Oli tarvis hakata reisi organiseerima ja hotelliruume broneerima.

Prantsusmaale jõudes sai iga õpilane Euroopa Liidult 420 eurot. Elasime selle eest neli päeva ja külastasime Strasbourgi kõikvõimalikke vaatamisväärsusi.

Hea tegu toob tegijale kuhjaga tagasi. Tegime head meie kallile loodusele ja abi vajavatele lastele ning saime vastu ühe mõnusa puhkuse kaugel Prantsusmaal viinapuude all.

Klassijuhataja Eva Palk:

“Olen üllatunud, kui palju paberit kampaania käigus koguti, nõnda sai mu klass päris toeka kingituse Pärnu toimetulekukoolile teha. Õppisin oma klassi õpilasi paremini tundma: kui ettevõtlikud, abivalmis, rõõmsameelsed, humoorikad, töökad, suure empaatiavõime ja abistamistahtega nad on! Olen valmis nendega luurele minema.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles