Oma Riik edendab koolielu

, Oma Riigi peaminister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma Riigi riigikogu valimiste valimiskomisjon: Pirgit Tamm ja Ranne Kuldmaa (esiplaanil).
Oma Riigi riigikogu valimiste valimiskomisjon: Pirgit Tamm ja Ranne Kuldmaa (esiplaanil). Foto: Erakogu

Kolm aastat tagasi, 22. veebruaril 2008 loodi Pärnu-Jaagupi gümnaasiumis Oma Riik, kui õpilasesindus Me-Te-Or nimetati direktori käskkirjaga ümber Ajutiseks Valitsuseks.

Oma Riigi väljakuulutamine toimus Eesti Vabariigi 90 aasta juubelile pühendatud lipuheiskamistseremoonial. Samas loeti ette iseseisvusmanifest, nii nagu seda tehti 24. veebruaril 1918.

Pärast Oma Riigi väljakuulutamist toimus peaministri ja presidendi (kooli direktori) kätlemistseremoonia ja vastuvõtt.

Vastuvõtule olid kutsutud kõik kooli õpilased ja töötajad, endised õpetajad, direktorid, vallavalitsuse ja -volikogu liikmed ning valla lasteasutuste esindused. Oli väike kontsert, sõna said president, peaminister ja vallavanem. Kõigile vastuvõtul osalenutele pakuti tükike “riigipirukast”.

Oma Riigis toimuvad iga-aastased valimised: kooliõpilased ja õpetajad valivad uue riigikogu. Riigikogu liikmetest moodustatakse valitsus ja valitakse peaminister, kes koordineerib ministrite ja ministeeriumide tööd.

Iga aasta iseseisvuspäeval on presidendi ja peaministri pidulik vastuvõtt ja kätlemistseremoonia. Järgneb kontsert ja sõnavõtud.

Oma Riigi õpilased käivad paljudel üritustel, noortekonverentsidel ja võtavad osa projektidest. Oma Riik on loonud Oma Maailma, kus õpilased saavad käia puhkamas, lõdvestumas ja rääkimas meie kooli psühholoogiga. Oma Riigil on ajaleht Kooli Kuller, mida teevad 11. klassi õpilased. Direktor tunnustab õpetajaid tunnustusmärkidega ja õpilased saavad täita superpoisi ja -tüdruku norme kehalistes võimetes.

Oma Riigi ülesanne on koolielu edendada, õpilaste huvide eest seista, õpilaste ja õpetajate koostööd parandada, koolilaste aktiivsust ja osavõtlikkust arendada, kaasõpilasi ja õpetajaid tunnustada.

Tänu Oma Riigile saavad õpilased kaasa rääkida koolieluga seotud küsimustes ja pakkuda visioone. Õpilased õpivad oma arvamust avaldama ja seda põhjendama. Oma Riigi üritused õhutavad õpilasi koostööle, sest paljuga tuleb ise hakkama saada. Saadakse uusi oskusi ja kogemusi tulevaseks eluks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles