Juhtkiri: Maavalitsuses kustub valgus

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Pilt, mis viimastel päevadel on avanenud Pärnu maavalitsuses, ei meenuta kaost enne maailma loomise algust. Pigem kiireloomulist evakueerimist või pagemist. Tühjendus- või lõpumüüki, kui soovite. Tühjad kapid-riiulid, kümned täidetud prügikotid.

Maavalitsused kraamivad sahtleid, sest 1. jaanuarist 2018 astuvad nende asemele riigihalduse talitused. Üleeilses riigikogu infotunnis pinnis Vabaerakond peaminister Jüri Ratast maavalitsuste kaotamise teemal. Valitsusjuht rõhutas korduvalt, et senise 477 maavalitsustes töötanud ametniku asemel jääb neid 67, mis olevat ju hea. Talitused hakkavad alluma rahandusministeeriumi regionaalhalduse osakonnale ja talitusejuhataja on vaid ametnik, kelle pagunid on senise maavanema omadest tunduvalt tagasihoidlikumad ja palgaastegi madalam.

Ratas toonitas, et riigihalduse talituse juhataja pole erakondlik ametikoht. Sellesse ametisse ei sokutata erakonnapoliitikuid, mis ei tähenda, et erakondade liikmed ei saaks kandideerida. Parteipilet taskus või töö juures seifis pole takistus. Samuti võivad ennast proovile panna kunagised maavanemad. Peaasi, et oleks kompetents ja motivatsioon. “Konkursi raames valitakse välja parimad spetsialistid,” ütles peaminister.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles