Mehed saunas ja intiimne portree pojast

Anete Kruusmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaader ilmist

Teadagi, et soomlased on veel kinnisemad kui eestlased. Üks, mis aga kargemagi põhjamaise hinge sulatab, on saun. "Soome 100" filmikava "Siin põhjatähe all" toob neljapäeval Uue kunsti muuseumis vaatajate ette Joonas Berghälli ja Mika Hotakaineni filmi "Eluaur".

Režisöörid seadsid kaamerad mitmesse Soome sauna, kus roostes keriste kuumuses puhastavad Soome mehed nii ihu kui hinge. Kuulata saab liigutavaid lugusid armastusest, surmast, sünnist ja sõprusest. Film paljastab mehe hinge ja maalib poeetilise portree Soome mehest. Kaamera jäädvustab Soome maastiku ürgset ja lihtsat ilu, saunu ja mehi kogu riigist. Film pälvis 2010. aastal XXIV Pärnu filmifestivali žürii peaauhinna parima kunstilise teostuse eest.

28. detsembril lõpetab "Soome 100" filmikava teos "Kunstniku elu", kus režissöör Lasse Naukkarinen jälgis kaameraga oma kunstnikust poega Esat kolmandast seitsmenda eluaastani. Poeg armastas juba mudilasena joonistada, omapäraseid riideid valmistada, skulptuure voolida ja teatrit teha. Nüüdseks on Esast kujunenud välja tuntud moefotograaf.

24. ja 31. detsembril seansse ei toimu.

"Soome 100" filmikava lõppakordina näitab Uue kunsti muuseum valikut linastunud filmidest 27.–30. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles