Madis Kalmet paneb Endla naised itkema

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastaja Madis Kalmet ja tema kolm näidendinaist: vanaema Lii Tedre, ema Karin Tammaru ja tütar Saara Nüganen uuslavastuse “Itk” lugemisproovis Endla teatris.
Lavastaja Madis Kalmet ja tema kolm näidendinaist: vanaema Lii Tedre, ema Karin Tammaru ja tütar Saara Nüganen uuslavastuse “Itk” lugemisproovis Endla teatris. Foto: Mailiis Ollino

Tööta jäänud ja abikaasast kaugenenud ema, tütar, kes unistab paremast elust, ja surnud abikaasaga mõtteid jagav ja temaga suheldes lotovõitu plaaniv vanaema on kolm eri põlvkonna naist, kes räägivad elust, unistustest ja kuhtuvast saatusest.

Jutt on Poola nüüdiskirjaniku Krzysztof Bizio näidendist “Itk”, mida Endla teatris lavastab Madis Kalmet. Naisi mängivad Karin Tammaru, Saara Nüganen ja Lii Tedre.

“Praegu käivad lugemisproovid ja näidendi analüüs,” sõnas Kalmet. “Näidendi tegevus toimub meie kaasajal, kui kolme põlvkonna naise lugudest peegeldub ühe pere­konna saatus. Võtsin selle lavastada, sest tundsin näidendit lugedes, et meil kõigil võib olla kokkupuutepunkte nende kolme lihtsa Poola naisega, kes tajuvad, et inimestel ei õnnestugi nii väga ise oma elu juhtida ega määrata. Nii et rahvatarkus “igaüks on oma õnne sepp” võib olla noortele küll julgustuseks, aga kõlada vanadele kõrvadele hoopis etteheitena.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles