Politseikooli autodroomi plaan pani naabrid protestiks allkirju koguma

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paikuse politsei- ja piirivalvekolledži direktor Kalvi Almosen näitas, et olemasolevast auto­rajast koolile ei piisa, mistõttu laiendus peab tulema. Milline? See alles selgub.
Paikuse politsei- ja piirivalvekolledži direktor Kalvi Almosen näitas, et olemasolevast auto­rajast koolile ei piisa, mistõttu laiendus peab tulema. Milline? See alles selgub. Foto: Urmas Luik

Sisekaitseakadeemia Paikuse politsei- ja piirivalvekolledž soovib ehitada ulatusliku autodroomi keset alevikku. Esialgsete jooniste järgi tuleks rada kortermajade ja elurajooni vahetusse lähedusse, mistõttu kümned naabrid asusid plaani vastu protestivaid allkirju koguma.

Oktoobri lõpul kolledži direktoriks valitud Kalvi Almoseni jutu järgi otsustas sisekaitseakadeemia õppeasutuse Paikusel säilitada just seepärast, et seal on palju ruumi laieneda. Ta selgitas, et varem kaaluti, kas valida Paikuse või Muraste.

Direktori hinnangul on autodroomi ehitamine möödapääsmatu. Sisekaitseakadeemia plaanitav harjutusväljak aadressil Kooli tee 12 võimaldaks kadettidel drillida autodega 50–90kilomeetrisel tunnikiirusel. Rajal saaks teha libedasõitu, taktikalisi ja alarm­sõidu harjutusi ning korraldada liiklusõpet. Kavandatud on ehitada välja vähemalt 500meetrine teelõik, millel oleks küllalt ruumi arendada 90kilomeetrist tunnikiirust.

“Siiski saab ühel ajal harjutust sooritada niisama suur arv õppureid kui praegu,” rõhutas direktor, lisades, et koormus suurema rajaga ei kasvaks, vaid eesmärk on õppekvaliteeti tõsta.

Näiteks asuks plaanitav ATVdele mõeldud pinnasrada Kooli tee 11 korterihoonest vaid umbes 50 meetri kaugusel.

Detsembri algul, kui Paikuse vald politseikooli plaani enda kodulehel avaldas, hakkasid vallavalitsuse postkasti potsatama kaebekirjad, taotlused ja pöördumised, mõnel neist all mõnikümmend allkirja, kõigil üldjuhul ühesugune mure: kas kadetid hakkavad õppesõite tegema nende koduakna all?

“Müra, õhureostus, inimeste turvalisus, aga ka võimalik keskkonnareostus Pärnu jõe kaldal,” loetles kohalik elanik Toivo Tubli autodroomiga tekkivaid potentsiaalseid probleeme. Ta märkis, et planeeritava raja piirdest kuni 200 meetri kaugusele jääb vähemalt 40 eramut ja neli kolmekorruselist kortermaja, millest viimased asuvad peaaegu õpperaja ääres.

Näiteks asuks plaanitav ATVdele mõeldud pinnasrada Kooli tee 11 korterihoonest vaid umbes 50 meetri kaugusel. Kusjuures müravall on esialgsele joonisele märgitud üksnes teisele poole, ATV-raja ääres see aga puudub.

Almosen vastas, et projekteerimis­tingimuste eelnõule lisatud joonised on pigem visandid, mis annavad ettekujutuse kavandatavast arendusest, mitte valmis lahenduse müratõkete kuju ja paiknemise või raja täpse asetuse kohta.

Esialgne visand plaanitavast autodroomist on ajanud endast välja nii mõnegi naabri, kelle kodu jääb paberile kantud rajast mõnekümne meetri kaugusele.
Esialgne visand plaanitavast autodroomist on ajanud endast välja nii mõnegi naabri, kelle kodu jääb paberile kantud rajast mõnekümne meetri kaugusele. Foto: paikuse.ee

Möödunud nädalal toimus vallamajas projekti avalik arutelu, kus olid kohal elanikud ning valla ja sisekaitseakadeemia esindajad: kohtumine kestis ligemale poolteist tundi.

Almosen rahustas kohalikke, märkides, et õppesõite hakataks tegema vaid tööajal ja projekteerimise käigus on plaanis tekkiv müratase mõõta, et sellega vajalikul määral arvestada.

“Minu nelja-aastase kogemuse põhjal pole siin vallas ükski ehitusprojekt nii elavat vastukaja saanud,” tunnistas Paikuse vallaarhitekt Reet Olev.

Arutelul osalenud Kooli tee 11 korteriühistu esimees Andres Riivits märkis, et kindlasti suutsid politseikooli esindajad elanikke natuke rahustada: eelkõige rõhutati neile, et ümberkaudseid paanikasse ajav joonis on esialgne kavand.

Riivitsa ütlust mööda kinnitasid sisekaitseakadeemia esindajad, et näiteks ATV-rajal, mis kulgeb sisuliselt läbi tema kortermaja õue, suuri kiirusi arendada pole plaanis. “Aga seda, kas kogu planeering oleks võimalik viia näiteks Paide maantee poole, nii nagu sooviksime, ei saanudki teada,” tõdes ta. “Saime teada, et igal juhul selline rada Paikusele tuleb.”

Naabrid olid politseikooli suhtes kriitiliselt meelestatud seetõttugi, et müra on viimasel ajal neile olnud päevakajaline teema: uuendatud kolledži siselasketiir ehitati nõnda, et selle katus moodustas ootamatult kõlakasti ja püssipaugud kõlavad üle aleviku.

Almoseni sõnutsi on kolledžil plaanis see viga peagi parandada: lasketiirule tuleb välja mõelda mürakindlam lahendus.

Riivits tõdes, et on elanud politseikooli külje all aastaid, mistõttu on ta näiteks sisekaitseakadeemia kinnistult kõlavate püssipaukude või seniselt auto­droomilt kostuva müraga harjunud ega ole nurisemiseks põhjust näinud.

“Ma mõistan, kui väga seda rada vaja on, kuid nii tiheasustatud elurajooni ei paista see sobivat,” nentis ühistu esimees.

Ettepanekuid autodroomi ehitamise plaanile saab esitada Paikuse vallavalitsusele 2. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles