Turumüüja: Kõik märgid näitavad, et uus masu on tulekul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu Vanal turul on jõulude eel täies hoos lihamüük, samuti on rohkem saginat hapukapsa ja muu talukauba müüjate leti ääres, jõulukuuskede pakkujail on tänavu aga kehv aasta.

"Uus masu on tulekul. Mulle tundub, et aasta jooksul käib pauk ära," arvas turul kuuski müüv Margus. "Kuusemüük on tänavu eriti kehv. Siin on kolm-neli pakkujat, hea kui igaüks suudab päeva jooksul paar-kolm kuuske müüa."

Margus ei usu, et turu kuuseäri kiratseb kunstkuuskede pealetungi või müügikohtade ülekülluse tõttu. "Turul maksavad kuused 10–15 eurot, kaubanduskeskuste juures ulatuvat hinnad mitmekümne euro kanti. Siin käivad ostmas hinnatundlikud inimesed, peamiselt pensionärid," seletas kuusemüüja.

Margus lisas, et on aastaid jõuluvanateenust pakkunud ja nõudlus sellegi järele on sel aastal üllatavalt väike. "Mul on jõuluajaks ainult viis tellimust – nii vähe pole kunagi varem olnud," nentis ta.

Foto: Mailiis Ollino/

Äri kiratsemise üle ei saa kurta lihamüüjad. Nende letivitriinide taga on juba varahommikul pikad järjekorrad ja liha tuleb letile muudkui juurde tõsta.

"Kell 8 on leti taga kaks saba. Hommikuti ei jõua kõiki ära teenindadagi, mul tuleb pigem ajast puudu," seletas lihamüüja Sirle.

Lihaleti müüja jutu järgi läks jõulueelne müük hoogsamalt käima juba kuu alguses, kui inimesed hakkasid süldi tegemise kraami ostma. Hästi läheb kaubaks klassikalise jõuluprae materjalgi.

Sirle ütlust mööda ostetakse liha tavaliselt mitmeks päevaks. Müüja arvates pole eestlane sugugi vaid sealihausku ja jõuluajaks ostetakse kõrvalletist veidi kallimat loomaliha ja lammastki.

Seaprae kõrvale passib hästi hapukapsas ja turu köögiviljasaali müüjate kinnitusel ostetakse seda pühade eel tavaliselt mitme kilo kaupa.

"Meil on hea ja värske kapsas ning seda saab enne proovida, poe kapsas on kauem seisnud," ütles hapukapsast ja muud talukaupa müüv Leida-Reet, kelle sõnutsi on igal müüjal välja kujunenud püsikunded.

Tani talu õunaleti seisev Lea rääkis, et ubinamüügi üle jõulueelsel ajal hõisata ei saa, kuid kurtagi pole väga põhjust. "Inimesed tahavad odavat õuna ja käivad Maximas," arvas ta. "Turult ostetakse vähem."

Lea õunavalikus, mis on ilmselt Vana turu suurim, maksavad ubinad ühest eurost kolmeni.

Lea jutu järgi lähevad paremini kaubaks kallimad ja ilusama väljanägemisega suured õunad. Rahva lemmikud on kuldrenett ja sibulõun.

"Tänavu polnud kuigi hea õuna-aasta ja paljud õunad pole kõige parema väljanägemisega," selgitas Tani talu õunamüüja, miks turulised kallimaid vilju odavamatele eelistavad.

Foto: Mailiis Ollino/

Kartulite ja juurikatega kauplev Heino ütles, et mugulamüük on tänavuste pühade eel väiksem kui varasematel aastatel. "Ega täpselt oskagi öelda, miks see nii on," arutles kartulimüüja. "Eks konkurents ole turul tihe ja poedki kartuleid täis."

Heino jutu järgi ostetakse kartulit tavaliselt mitmeks päevaks, mõni võtab natuke rohkem.

Jõulude eel ostetakse turumüüjate kinnitusel palju veel mandariine ja pähkleid.

Foto: Mailiis Ollino/
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles