Tegevuskunstnike tuur jõudis Pariisi

, festivali peakorraldaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Non Grata performance “Reactor of Human Ressources” Confluences’e teatris Pariisis.
Non Grata performance “Reactor of Human Ressources” Confluences’e teatris Pariisis. Foto: Al Paldrok

Pärnu “Diverse Universe Performance Festival 2011” tegi oma avalöögi 2.–7. maini Euroopa vanimas kunsti-Mekas.

Festivali Pariisi osa “Urban Disorder 2011” on Euroopas ainulaadne tänavafestival, mida organiseerib eelmisel aastal Pärnuski skandaali tekitanud rühmitus Ornicart eesotsas Rochdy Laribi ja Christine Bouvier’ga. Toimudes igal aastal Prantsusmaal Pariisis ja Marseille’s, koondab ta rahvusvaheliste kunstnike grupi investeerima inimressurssi linnakultuuri uuringutesse.

Urban disorder ehk eesti keeles linnakeskonna kaos ühendab tänava- ja lavakunsti, uurib nüüdistantsu, performance’i ja filosoofia pea- ja kõrvalsuundi, visandab raporti “Analüüsi tulemused kodanikus uuskunstilises avalikus ruumis“.

Ootamatu diversioon metropoli igapäevaellu hoiab kätt pulsil sotsiaalsete suhete võrgustikul ja esitab küsimuse, kas linn institutsioonina on ikkagi koht globaalseteks aruteludeks, ühenduslinkideks või on ta kõigest tohutu inimhulga ühine elupaik baasvajaduste rahuldamiseks. Mis osa mängivad linnaruumis mõisted “vabadus” ja “kodanikukohustus”?

Non Grata etendus „Reactor of Human Ressources“ Pariisi Confluences’e teatris rääkis globaalsest pimenemisest ja linnakultuuri hävingust. Belleville’is rue Ramponeau’l esitati new-orleanslik provokatiivne matuserongkäik, kus tänavakunst kuulutati surnuks, dekoratiivsusesse uppunud rudimendiks.

 “Diverse Universe’i” järgmine peatuspaik on Kolini linn Tšehhimaal ja “Interakcje – Interaktsioon“ Poolas. Piotrkow Trybunalski nimelisse linna koguneb hiiglaslik hulk tegevuskunstnikke kogu maailmast: Kanadast, USAst, Iraanist, Filipiinidelt, Birmast, Koreast ja mõistagi Euroopast.

Kohal on Poola enda 1970-ndate klassikud ja Black Market International. See tuuri osa ongi kõige konventsionaalsem: performance’id esitatakse vastupidi Pariisile kõik valges, Pärnu uue kunsti muuseumiga sarnases galeriiruumis, kasutades videoprojektsiooni ja elektroonset helisüsteemi.

“Diverse Universe” rändab edasi Berliini, sellest juba järgmises reisikirjas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles