Meretaseme andmeid hakatakse esitama kahes süsteemis

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veemõõdu latt Pärnu Kesklinna silla all.
Veemõõdu latt Pärnu Kesklinna silla all. Foto: Urmas Luik

Järgmisest aastast arvestab Eesti samamoodi ülejäänud Euroopa riikidega merevee absoluutset kõrgust ja sügavust Euroopa kõrgussüsteemi ehk Amsterdami nulli suhtes. Uus süsteem hakkab kehtima 1. jaanuarist. Kroonlinna nullist ja BK77-kõrgussüsteemist Eesti loobub.

Tallinna tehnikaülikooli (TTÜ) meresüsteemide instituut esitab meretaseme infosüsteemi kaudu reaalaja meretaset ja 48 tunni prognoosi nüüdsest kahes kõrgussüsteemis, nii uues kui vanas. Infosüsteemi käivitasid TTÜ meresüsteemi instituudi teadlased pärast 2005. aasta 9. jaanuari tormi, kui kogu Eesti rannikul registreeriti vaatlusajaloo kõrgeim veeseis.

Vana süsteem oli määratletud Kroonlinna merevaatlus­jaamas mõõdetud keskmise veetasemega aastatel 1825–1840. Euroopa kõrgussüsteemi alus on Amsterdamis 1. septembrist 1683 kuni 1. septembrini 1684 mõõdetud nivoo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles