Mees leidis aiamaad kaevates üliharuldase ehte

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mauri Kiudsoo

Mullu andis Lääneranna vallas elav mees arheoloogidele üle eelviikingiaegse sõle, mille ta oli aastate eest leidnud aiamaad kaevates. Teadlaste hinnangul on tegemist kogu Läänemere idakalda leidude seas haruldase eksemplariga.

Arheoloog ja Tallinna ülikooli arheoloogia teaduskogu numismaatikakogu hoidja Mauri Kiudsoo ütles, et Lääneranna valla mees leidis sõle Ullaste kandi aiamaad kaevates 5–7 aastat tagasi. Et tegemist võib olla ajaloolise esemega, hakkas mees arvama pärast seda, kui oli lugenud raamatut Eestist välja tulnud viikingiaegsetest hõbedaleidudest. Möödunud aasta alguses andis ta leiust arheoloogidele teada.

Kiudsoo jutu järgi on pronksist valmistatud ja kullatud ümmarguse sõle pealispinnal kujutatud nelja stiliseeritud looma, mis moodustavad haakristi. Ehte serv on kaunistatud palmikmustriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles