Otse-eetris: teleprohmakas pani mõtlema oma riigile

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hümni asendamine Ivo Linna lauluga "Eestlane olen ja eestlaseks jään" ja sellega kaasnenud diskussioon oli Pärnumaa ajakirjanike arvates vajalik, et tuletada meile meelde riigi sümbolite väärtust.
Hümni asendamine Ivo Linna lauluga "Eestlane olen ja eestlaseks jään" ja sellega kaasnenud diskussioon oli Pärnumaa ajakirjanike arvates vajalik, et tuletada meile meelde riigi sümbolite väärtust. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Raadiosaates "Aktuaalne Pärnumaal" arutasid Pärnu Postimehe ja Tre Raadio ajakirjanikud hümni mängimata jätmist presidendi läkituse järel ja maavalitsuse kaotamist uuest aastast. Stuudios olid saatejuht Regina Atka-Jaakson ja Pärnu Postimehe ajakirjanikud Silvia Paluoja ning Kalev Vilgats.

Ajakirjanikud vahetasid mõtteid inimeste suhtumise üle Eesti riigi sümbolitesse. Hümni mängimise ärajäämist oli vaja, et tekiks diskussioon sümbolite üle. Inimestes on vähe tänulikkust oma riigi vastu ja paljusid asju on hakatud võtma enesestmõistetavana. Mõtlemata, et see ei pruugi nii olla. Hümni lauldes näitame oma suhtumist riiki. Iga õppetund on millekski hea ja on lootust, et inimesed, kes vastutavad ülejäänud "Eesti Vabariik 100" ürituste eest, mõtlevad sündmuse põhjalikult läbi, et vältida hilisemat piinlikku eneseõigustamist.

Ajakirjanikud olid ühel meelel, et maavalitsused kaotati kiirustades, põhjalikult ette valmistamata ja läbi mõtlemata. Ei arvestatud rahvatarkust, et vana kaevu ei tohi enne kinni ajada, kui uus valmis. Nüüd on vana kaevu kohtki siledaks trambitud, ent uut veel ei ole. Pärnu Postimees püüab tuleval nädalal lugejatele selgitada, milliste küsimustega tuleb pöörduda omavalitsuste ja millal Tallinna ametiasutuste poole.

Mis saab Pärnumaa vapimärgi väljaandmisest ja Jakobsoni konkursi korraldamisest? Neile ja veel paljudele küsimustele pole praegu vastuseid.

Kuigi maavalitsus oli riigi käepikendus maakonnas, seisti Tallinnas ka regiooni huvide eest. Kas seda hakkab nüüd tegema uus talitus? Maavalitsuste loomisest möödnuks tänavu hilissügisel 100 aastat.

Pärnu Postimehe otsesaade "Aktuaalne Pärnumaal" on eetris igal reedel kell 11.30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles