Arhitektuuripreemia nominent Pärnu ranna rajoonis - maja nagu kaleidoskoop (1)

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaido Hagen

Pimedate akendeta ühistrepikodade asemel tervitavad tulijat selles Pärnu kortermajas valgust peegeldavad klaas- ja peegelpinnad, kogu maja läbiv diagonaalne trepp ja panoraamvaade tosina meetri kõrgusele aatriumi, tekitades samasuguse kaleidoskoopilise efekti, nagu kunagi lapsepõlves vaadati optilisest mängutorust värvilistest klaasikildudest moodustuvaid kujundeid.

Sajad pärnakad vuravad sellest ehitisest autode ja linnabussidega iga päev mööda, aimamata, milline elukeskkond selle tänava poole rõhutatult lihtsa ja minimalistliku fassaadiga maja taga ja sees avaneb. Eesti aasta arhitektuuripreemiate žürii hindas seda igatahes nominatsioonivääriliselt.

Tammsaare puiesteel Strandi ja tennisekeskuse vahel asuv Villa 1 on arhitektuuribüroo Salto arhitektide Maarja Kase, Ralf Lõokese ja Andro Männi looming.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles