Päästerobotid tulevad kustutustöödes appi

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Noorma sõnutsi on üks “Raketi” saate eesmärke, et tulevikus oleks rohkem entusiastlikke noori, kes saaksid aru, mis on ühiskonna uued väljakutsed, ja oleksid valmis nende nimel pingutama.
Mart Noorma sõnutsi on üks “Raketi” saate eesmärke, et tulevikus oleks rohkem entusiastlikke noori, kes saaksid aru, mis on ühiskonna uued väljakutsed, ja oleksid valmis nende nimel pingutama. Foto: Mailiis Ollino

AS Milremi teadus- ja arendusjuhi Mart Noorma sõnutsi on Eesti ideaalne keskkond, kus robotisüsteeme arendada, eelkõige tänu siinsele nooruslikkusele ja katsetamisvalmidusele. Noorma tutvustas 9. jaanuaril, kui jaanuaritormist möödus tosin aastat, Pärnus elanikkonna päästekonverentsil kohalikele päästjatele, kus ja kuidas robotisüsteeme päästetöödel kasutada.

Millistel päästetöödel võiksid robotid abiks olla?

Maastikupõlengud, metsa- ja turbapõlengud, üldiselt raske läbitavusega keskkonnad. Robot võib minna piirkonda, kuhu inimesed ei või. Selliseid olukordi tuleb ette näiteks kaubanduskeskuste ja parkimismajade põlengu korral, kui on suur varisemis- ja plahvatusoht. Või näiteks ohvrite väljatoomissüsteemid on kindlasti tulevikus tegijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles