Jõõpre kärgkooli lugu

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui 2000ndate alguses koliti välismaale, tullakse nüüd kodukohta ja kodukooli tagasi. Jõõpre kooli direktor Mati Sutt suhtub maakooli tulevikku rahulikult.
Kui 2000ndate alguses koliti välismaale, tullakse nüüd kodukohta ja kodukooli tagasi. Jõõpre kooli direktor Mati Sutt suhtub maakooli tulevikku rahulikult. Foto: Urmas Luik

Neil päevil 20 aastat tagasi avati Jõõpre põhikooli spordikompleksi õppehoone, kus hakkasid õppima kooli noorimad ja peale tulevase spordihalli olmeruumide asusid poiste ja tüdrukute käsitööklass. Loo muudab põnevaks see, et töid alustati kooli direktori Mati Suti pangale panditud maja eest saadud isikliku laenuga.

Esimest korda on Jõõpres kooli mainitud 1766. aastal. 1936. aastal ehitatud kuueklassilise kooli maja oli mõeldud 60 õpilasele. 20 aastat tagasi oli tarkusenõudjaid 140. “1990ndate algul taotlesime, et ehk saaks uue koolimaja. Kasutasime sel ajal õppetööks viit maja ning söömas käisime lausa poole kilomeetri kaugusel. Pakkusin vallale, et võtame käsile kolhoosile kartulihoidlaks mõeldud angaari, mis oli pooleli jäänud,” rääkis direktor, kelle sõnutsi oli vallaeelarve aga juba vastu võetud.

“Ent ajad olid siis teised. Läksin ainuisikuliselt panka, panin maja panti ja sain laenu. Surjust ostsin palgid, mis saeti Jõõpre saeveskis.” Laenurahaga saadi katus, aknad ja uksed ning valla komisjon andis teada, et järgmise aasta eelarves on raha olemas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles