Kalev Vilgats: Pension ja palk

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Maksureform jagas Vikerraadio küsitluse järgi Eesti inimesed taas kahte leeri. Enam-vähem pool kiitis heaks pensionäride maksustamise ja teine pool mõistis selle teravalt hukka.

Siinkirjutajalegi tehti telefonitsi selgeks, et sellist brutopalka saavaid pensionäre, kes tõesti midagi kaotavad, on väga vähe ja enamikku maksumuudatus ei puudutagi. Tartu eakate nõukoja asutajaliige Ants Kask kirjutas Tartu Postimehes (11.01), et üle 90 protsendi pensionäridest elab suhtelises vaesuses ja kuigi 1. aprillist tõuseb statistiliste arvutuste kohaselt keskmine pension 442 euro­ni, jääb mediaanpension ikkagi alla 400 euro.

Ent selge on seegi, et sellelt alla kümnelt protsendilt pensionäridelt riigi kaukasse võetav raha ei aita ülejäänud 90 protsendi elujärge parandada. Maksureformi puhul on peamine see, et kõik näevad nüüd isegi: kuningas on paljas ehk paljude vanurite elujärg on peost suhu elamine. Eesti riik üritab kujutada endast midagi, mida ta ei ole, ja paistab, et ei püüagi selles suunas liikuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles