Karl Adami: Kaadreid metsasõjast

Karl Adami
, loodusfotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Karl Adami

Olen pikalt juurelnud, mida tähendab metsasõjaks tituleeritu mulle. Kui päris aus olla, polegi mul kindlat seisukohta välja kujunenud. Seda eeskätt põhjusel, et teema on mitu­ korda keerulisem, kui puidurafineerimistehase eest võitlejad või suisa teine äärmus paista lasevad. Ometi saab igaüks aru, et tegu on maailmavaadete kokkupõrkega, ja naiivne oleks arvata, et sadadest tuhandetest inimestest koosnevas ühiskonnas eksisteerib vaid kaks vaadet.

Võib ju tõdeda, et nende vaadete ühisjoon on soov parema elu järele. Erimeelsusi tekitavad aga moodused ja ette­kujutus, kuidas paremat elu kujundada. Üldistades on pinnale jäänud märksõnad silmailu ja hingerahu, jätkusuutlikkus, elukeskkond ja liigiline mitmekesisus, majanduslik kasu (tööstus, turism), raieviisid, muud metsahüved. Selle kokkupõrke keskele jääb aga mets.

Mulle on mets nagu puupulkadega mäng “Jenga”. Mida kõrgem torn laduda, seda keerulisem on selle madalamast osast pulki haarata, ilma et ehitis kokku kukuks. Mida vanemaks ja liigirikkamaks mets muutub, seda sümbiootilisema elukeskkonna ta moodustab. Seepärast võib juba ühe liigi või isendi eemalejäämine muuta pikas perspektiivis kogu metsa. Sealjuures ei muuda metsamaastikku ega -elustikku pelgalt inimene, kuigi meile sageli meeldib nii mõelda. Sellegipoolest on inimesel metsale väga suur mõju ja sageli on inimjõud hävitavamgi kui loodusjõud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles