Ülisuur päikesetorm võib halvata meie ühiskonna (5)

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimane megatorm jääb telegraafi aega, seega ei tea päris täpselt keegi, kuidas selline torm nüüdisaegsetele süsteemidele mõjub.
Viimane megatorm jääb telegraafi aega, seega ei tea päris täpselt keegi, kuidas selline torm nüüdisaegsetele süsteemidele mõjub. Foto: shutterstock.com

Päikese supertorm on küll haruldane nähtus, kuid oht valitseb siiski. Tallinna ülikooli astronoomia ja optika dotsendi Kat­rin Laasi hinnangul võiks üks sellist mõõtu nähtus ilmneda kord 500 aasta jooksul. “Praegusel ajal hinnatakse, et tõenäosus võib olla suurem. See tähendab, et järgmise kümne aasta kohta on supertormi tõenäosus hinnanguliselt 12 protsenti,” märkis Laas.

Kuna viimasest supertormist on möödas pea 200 aastat ja selle ajaga on tehnoloogias toimunud meeletu areng, möönis Laas, et keegi ei tea täpselt, mis niisuguse tormi korral juhtuma hakkab. "Viimane päikese supertorm toimus 1859. aastal, kuid ainus tolleaegne "internet" oli telegraaf ja sellestki said telegrafistid elektrilööke, mõnel pool põhjustas see tulekahjugi. Seega arvatakse, et see põhjustab raadioside katkestusi, teeb suurt kahju meie satelliidipargile ja võib tekitada ulatuslikke elektrikatkestusi," seletas dotsent.

Pikaaegne elektrikatkestus on tänapäevasele elektrienergiast sõltuvale tehnoloogiat armastavale ühiskonnale väga suur proovikivi. Katrin Laas
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles