Vambola Paavo: Eakate rahakoti võiks rahule jätta (1)

Vambola Paavo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vambola Paavo juhib tähelepanu, et tänavune jaanuar ehmatas paljusid pensionäre, sest nende sissetulek vähenes. Pildil pikett pensionide vähendamise vastu augustis 2009.
Vambola Paavo juhib tähelepanu, et tänavune jaanuar ehmatas paljusid pensionäre, sest nende sissetulek vähenes. Pildil pikett pensionide vähendamise vastu augustis 2009. Foto: Toomas Huik / Postimees

Kes meist ei unista eluõhtul väärikast vananemisest ja korralikust pensionist. Eluaeg tööd rabanud ja riigile või eraomanikule lisandväärtust loonuna oleks see eakale inimesele igati loogiline. Reaalsus on paraku karmim. Eesti pensionid on arenenud tööstusriikidega võrreldes ikka nadid ja eakas peab pidevalt kalkuleerima, kuidas järgmise pensionipäevani välja vedada. Hea, et igakuine sissetulek on garanteeritud.

Tänavune jaanuar ehmatas paljusid pensionäre, sest nende sissetulek vähenes. Kui uskuda statistikat, on Eestis umbes 373 000 pensionäri ja nendest omakorda pisut üle 100 000 eaka töötab. Rahaline kaotus mõjutab just neid. Ülejäänutel ei muutunud midagi või said isegi natuke juurde. Iseasi, kui palju see kõik on abiks üldise elukalliduse foonil.

Raha kaob käest kui keva­dine lumi. Kütusehind pole see mis aasta tagasi, poes on kaubad märkimisväärselt kallinenud. Rõõmustada pole põhjust. Üks mu tuttav märkis, et sissetuleku vähenemise pärast lärmavad enne­kõike Reformierakonna pensionärid, kes käisid tööl ja teenisid kuus 1000 eurot või rohkem ning said veel pensioni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles