Juhtkiri: Kriisi ei taha keegi (1)

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi valitsuskriisi ei taha enne riigi suurjuubelit keegi, ähvardatakse justiitminister Urmas Reinsalu umbusaldusega.
Kuigi valitsuskriisi ei taha enne riigi suurjuubelit keegi, ähvardatakse justiitminister Urmas Reinsalu umbusaldusega. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Veel täna ja homme jätkub justiitsminister Urmas Reinsalu grillimine aeglasel tulel. Täna hommikul kohtub minister Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) riigikogu fraktsiooniga, kes kohtumise tulemusena kujundab oma arvamuse umbusalduse suhtes. EKRE-l on rida sisulisi etteheiteid ministri haldusalas toimuva kohta, kuid samal ajal on ekrelased öelnud, et Eesti riigi 100. aastapäevaks ei soovi nad valitsuskriisi.

Sotsid kutsuvad oma seisukoha loomiseks homme kokku laiendatud juhatuse. Nende sõnum on mõneti kahepalgeline: Reinsalu astugu ise tagasi, aga tegelikult on see Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) probleem, meie käekesed on puhtad. IRL seevastu probleemi ei näe ja nende fraktsioon on selgelt Reinsalu selja taga.

Esimesena teatas oma vastuseisust umbusaldusele riigikogu keskfraktsioon. Keskerakonna seisukoht on selge: opositsiooni umbusaldusega ähvardamine pole siiras ja tegemist on otsitud põhjendusega valitsust kahjustada.

Nii on Reformierakond oma kategoorilises nõudmises, et Reinsalu peab minema, jäänud esialgu üksinda. Oravate praegune taktika ongi näksata valitsust umbusaldustega. Pärast Kadri Simsoni umbusaldamise läbikukkumist pidi lubaduste kohaselt järgmine olema peaminister Jüri Ratas. Tuli vahele Reinsalu oma ebaõnnestunud lausungiga: väga hea, kasutame ära! Hoiame pinget üleval. Tegelikult ei taha valitsuskriisi isegi Reformierakond mitte.

Tegelikult ei taha valitsuskriisi isegi Reformierakond mitte.

Kõigepealt jätaksime endast välismaale väga totra mulje, kui Eesti Vabariigi 100. aastapäeva valgustaks valitsuskriisi lõke. Rääkimata oma rahvast, kellele riigi juubel lihtlabaselt ära rikutaks. Reformierakond, kellel seisab ees juhivahetus, ei ole praegu selgelt valitsuserakonna vormis ega valmis võtma valitsusvastutust.

Mõistagi peab minister enne sõnumi väljasaatmist üheksa korda mõtlema. Ent kivi haaranud Reformierakondki istub klaasist majas ja nendegi poliitikute sõnaseadmine pole suurem asi.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles