Henri Eessalu: Teel Jannseni keskuse poole

Henri Eessalu
, Pärnu linnaarhitekt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrreldes olemasoleva Rimi hoonega nihkub planeeritav hoone suurel määral Uus-Sauga tänava poole.
Võrreldes olemasoleva Rimi hoonega nihkub planeeritav hoone suurel määral Uus-Sauga tänava poole. Foto: Urmas Luik

Hea on tõdeda, et leidub planeeringuid, mis ühiskonnas laiemat kõlapinda pakuvad. Saab ju tulemuslikult kaasata vaid siis, kui linnakodanikud ise on planeerimisest huvitatud. Huvi J. V. Jannseni 1, 3, 5, 5a, 7, 7a ja Uus-Sauga tänava osa detailplaneeringu vastu on juba enne avalikustamist kuju­nenud keskmisest suuremaks. Paraku on planeerimisprotsessi jooksul liikvele läinud väärarusaamu, mis vajavad lisaselgitust.

Jannseni ristmikust on nüüdseks kujunenud piirkondlik keskus, kus tagatud on piirkonna olmeteeninduse ja avaliku teenuse kättesaadavus. See paikneb strateegiliselt heas kohas, olles jalgsikäigu kaugusel Ülejõe ja Rääma piirkonna elanikele. Üle tee asuvad Jannseni tänava kortermajad ja lähipiirkonnas on kunagise masina­tehase arendusala. Nüüdis­aegse ja arhitektuurselt silmapaistva toidupoe teke parandab kindlasti teenuste kvaliteeti lähipiirkonna inimestele.

Jannseni rist jääb piirkondlikuks keskuseks ka peale haldusreformi. Linnapiiri muudatused ei mõjuta osavaldades elavate inimeste tarbimiskäitumist märkimisväärselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles