Juhtkiri: Korrektne, kuid kas väärikas?

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Suursild võiks vaadata peeglisse ja küsida endalt, kas tema nutikas tegutsemine eurorahade taotlemisel on ka väärikas.
Siim Suursild võiks vaadata peeglisse ja küsida endalt, kas tema nutikas tegutsemine eurorahade taotlemisel on ka väärikas. Foto: Madis Sinivee/

Siim Suursilla, Arne Taggo ja Margus Posti nutikas tegutsemine eurorahade kasutamisel tuletas toimetuse rahvale meelde septembrikuise loo seoses Sauga eksvallavanema Andres Hirvelaga.

Nimelt tarvitas vallajuht külaelu edendamiseks eurorahaga soetatud heliseadmeid ja teisaldatavat lava, teenimaks endale tulu.

Hirvela ja trio tegutsemismallid tunduvad mitmeski sarnased. Peamise rahastajana on sihitud PRIA jagatavaid eurotoetusi. Võimalikult suure summa saamiseks on taotlused esitatud mittetulundusühingute kaudu. Projektide kirjutajad on seotud nende organitega, kes otsustavad toetusraha jagamise üle. Pärast toetusraha laekumist ja projekti elluviimist on vara pandud enda kasuks tööle.

Selgitatud skeem on lihtsustus, üldistus. Detaile saavad lehelugejad üle vaadata kõnealuseid juhtumeid puudutanud uudislugudest (“Sauga juht teenib valdade varaga raha”, PP 19.09.2017 ja “Kalaraha nutikad PRIA-skeemid”, PP 24.01.2018). Viimast juhtumit käsitles põhjalikult Kanal 2 saade “Radar”.

“Kuhu jääb väärikus, härra Suursild?”

Peategelaste reaktsioonid neile juhtumitele võib kokku võtta nelja tähega – JOKK –, mis viitab juriidiliselt igati korrektsetele, kuid muidu küsitavatele olukordadele. Peale selle leige reaktsioon rahastaja PRIA-lt.

Just ükskõikne reaktsioon ja kalk JOKK ajavad avalikkusel harja punaseks. PRIA toetused tulevad nii teiste Euroopa Liidu riikide maksumaksjate kui Eesti kodanike taskust. See on avalik raha ja selle kasutamine peab olema läbipaistev ja sihipärane.

Liu skandaaliga seotud Pärnu abilinnapea, Audru eelmine vallavanem Siim Suursild on ajakirjanikega kohtudes seni kehitanud õlgu ja leidnud, et talle ei saa süüks panna nutikust ega tegutsemist seaduslikes raamides.

Toimetus soovib end nii väljendanud kohalikule liidrile vaagimiseks kaasa anda ühe küsimuse: “Kuhu jääb väärikus, härra Suursild?”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles