Andres Metsoja: Minu uus siht: õiglane ja lihtne ühistransport (5)

Andres Metsoja
, riigikogu liige (IRL), Pärnumaa omavalitsuste liidu üldkogu ja Pärnu linnavolikogu esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Eesti haldusreformiga taevasse kihutatud kiirete ümberkorralduste segaduse tolmupilved hakkavad tasapisi hajuma ja aeg on tähele­panelikult ringi vaadata ning uuenenud maastikku uudistada. Maavalitsus on pildilt kadunud, kuid maakond on jäänud. Pärnu linn ja Pärnumaa on elanikele ikkagi tervik, isegi laienenud piirides: tööl käiakse nii maakonnast linna kui vastupidi.

Pärnu on tõmbekeskus, kui räägime töökohtadest, tervishoiuteenusest, haridusest, huviharidusest või kultuuriüritustest. Sõltumata sellest, kuhu valdade piirikivid reformiga täpselt nihutati, ei kao inimeste tahtmine ega vajadus toimetada kogu maakonnas.

Maakonnaülene koostöö on olnud minu südameasi juba kümmekond aastat. Kogemus ütleb, et pragmaatilised Eesti inimesed ei kipu koostööd tegema sellepärast, et nad on lapsepõlves kuulnud muinasjutte ühekaupa kergesti murtavatest vibunooltest, mis kimpu köidetuna enam naljalt ei paindugi. Koostöö pole iluasi, vaid nõuab sisu ja kasu ning arusaama, et üheskoos tegutsedes võib üks pluss üks osutuda suuremaks kui kaks.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles