Teadlased: Üleujutus tuleb kindlasti (3)

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdeko Palginõmme arvates tuleks siia-sinna linna paigaldada tähiseid, mis tuletaksid inimestele meelde, kui kõrgele tulvavesi teatud tasemel linnatänavail tõusta võib ja kaugele üleujutus jaanuaritormi ajal ulatus.
Valdeko Palginõmme arvates tuleks siia-sinna linna paigaldada tähiseid, mis tuletaksid inimestele meelde, kui kõrgele tulvavesi teatud tasemel linnatänavail tõusta võib ja kaugele üleujutus jaanuaritormi ajal ulatus. Foto: Urmas Luik

Pärnu lahe keskmine veetase on 30 aasta pärast 13–16 sentimeetrit kõrgem kui praegu, mis tähendab, et vee­tase ületab linnale kriitilise piiri vähemalt korra iga kolme aasta tagant.

Selline on Tallinna ülikooli teadlaste rahvusvahelise projekti “BaltCoast” raames koostatud Pärnut, Valgeranda ja Lottemaad puudutava uurimistöö üks järeldusi.

Karmi hoiatuse pidid teatavaks võtma Pärnu linnavolikogu planeerimiskomisjoni liikmed, kellele uurimistööd tutvustas üks selle koostajaist, meregeoloog Valdeko Palginõmm.

“Üleujutus tabab linna kindlasti, küsimus on, kunas ja kuidas sellest tulenevaid ohte ning kahju leevendada,” võttis Palginõmm igasuguse lootuse, et 2005. aasta jaanuaritormiga linna tunginud tulvavesi oli looduses esinev juhuslik nähtus, mille sagedus halvemal juhul on kord 100 aasta jooksul.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles