Galerii: Koidula koolis annetati verd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval toimus Koidula gümnaasiumis koostöös Pärnu veretalituskeskusega doonoripäev, head tegi 24 inimest, enamik neist esmadoonorid

Päeva esimene doonor oli kooli 10. klassi õpilase vanaema, kes mõtles, et kuna lapselaps veel vanuse tõttu doonoriks ei sobi, tuleb ta ise. Õpilaste kõrval andsid verd õpetaja, sotsiaalpedagoog, huvijuht ja kokatädidki.

Suurem osa õpilasi olid esmadoonorid, vaid mõni oli ennegi verd loovutanud. Paljud olid ärevil, mõni oli isegi sõbra kaasa võtnud julgustuseks kätt hoidma. Peale registreerunute käis palju neidki, kes lihtsalt pea ukse vahelt sisse pistsid ja uurisid, et äkki nad saavad ikkagi tulla.

Vereloovutamise järel turgutati õpilasi kohvi ja kakaoga, mida juues nad rahulolevalt ohkasid: "Polnud nii hull midagi, teinekordki."

Abiturient Merilyn Pähkli arvates oli verekeskuse koolitulek noortele esmaannetajatele ideaalne võimalus end avastada ja proovile panna. "Võin nii mõnegi tütarlapse eest rääkida, et nõel ei olnud nii suur, nagu oli räägitud, ja mõte sellest, et kannatades ära sutsaka, päästad kellegi elu, vähendas sutsakat veel," rääkis Pähkel.

Doonoripäevale eelnesid teemakohased loengud, kõneles veretalituskeskuse juht Rahel Reimal. "Meil on Pärnu Koidula gümnaasiumiga tekkinud väga hea koostöö, mille raames on peetud mitu loengut," kinnitas Reimal. "Veretalitusel on siiralt hea meel, et juures on 20 esmast doonorit ja koguti kümme liitrit elupäästvat verd."

Doonoripäev on osa Koidula kooli lõpuklassi õpilase algatatud projektist "100 tilka verd", mille eesmärk on saada vähemalt 100 inimest verd loovutama ja mis on pühendatud Eesti Vabariigi 100. aastapäevale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles