Pildid: Are koolis õpiti pähklite ja seemnete abil maailma tundma

, Are kooli õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Are koolis toimus juba kolmandat aastat järjest maailmanädal. Esimesel aastal saime tuttavaks nii sõnas, pildis kui maitsemeelte kaudu puuviljadega. Eelmisel aastal oli maailma leibade teemaline nädal. Sel aastal keskendusime pähklitele ja vähem tuntud seemnetele, mida poelettidelt leiab.

Nädal algas tunnikesega saalis, kus 5.–7. klasside õpilased tegid ettekanne pähklitest ja pähklitaolistest seemnetest. Saime teada, millised need välja näevad, kus ja kuidas kasvavad, kuidas neid koristatakse ja millistes toitudes kasutatakse.

Esitlus lõppes degusteerimisega. Maitsti India pähkleid, maapähkleid, Kreeka pähkleid, pekanipähkleid, seedermänniseemneid, pistaatsiapähkleid, sarapuupähkleid, maisiteri, seesamiseemneid, mandleid ja päevalilleseemneid. Katsumiseks olid veel maisitõlvikud ja kookospähklid.

Meie kooli laste lemmikud paistsid olevat pistaatsiapähklid, sest nende peale läksid nende silmad põlema.

Viimastes tundides oli 7. ja 8. klassi õppureile kakao- ja šokolaaditeemaline töötuba "Maailma noored". Järgmistel päevadel vaatasime filmi "Kohvitootmise telgitagused" Simon Reeve`i silme läbi. Tüdrukud kuulasid kosmeetik Kati Pärna loengut shea-või kasulikkusest ja said ilutoodete pakikese.

Kogu nädala oli üleval esitlus maailmapähklitest, näitus kakao tootmise loost ja shea-võist. Kahe viimati nimetatu eest täname MTÜd Mondo, mis need meie koolile laenas.

Näituste põhjal toimusid võistlused ja teadmiste kontrollid. Algklassi mudilased täitsid töölehti, vanemad ristsõnu ja nutitöid.

Koolisööklas oli seemne-pähklieri: saime süüa putrusid, küpsiseid, krõbinaid. Neljapäevani oli õpilastel võimalik esitada fantaasiatööd seemnetest ja pähklitest. Selgitati välja žürii 12 lemmikut ja jagati auhindu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles