Pärnu linna füüsikaolümpiaadi esiviisik sai suure üllatuse osaliseks

Teele Talve
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Füüsikaklass. Pilt on illustratiivne.
Füüsikaklass. Pilt on illustratiivne. Foto: Margus Ansu

​Sel aastal sõidavad ülelinnalisel füüsikaolümpiaadil viie hulka jõudnud noored Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi korraldamisel ja Pärnu linnavalitsuse toel tasuta õppereisile Šveitsi Euroopa tuumauuringute keskusesse CERNi.

Nädal pärast füüsikaolümpiaadi said tubli saavutuse eest kutse õppereisile Gerhard Lindt ja Mikk Saarse Kuninga tänava põhikoolist, Eliisa Annamaa Mai koolist ning Johanna Kasenurm ja Arabella Saks Sütevaka humanitaargümnaasiumist.

CERN asub Genfis ja haldab maailma suurimat osakestefüüsika kompleksi. 1954. aastal asutatud CERN on praegu maailma suuremaid tuumauuringute keskusi ja aja jooksul on seal tehtud mitu Nobeli füüsikaauhinna väärilist avastust. Viimati pälvisid Nobeli preemia 2013. aastal Higgsi bosoni avastajad.

Füüsikahuvilisi õpilasi ootab CERNis kahepäevane programm, kus esimesel päeval tutvustatakse kompleksi ja sealset tegevust, uurimislaboreid. Teisel päeval on õpilastel töötuba, kus neil avaneb võimalus valmistada pilvekamber. Pilvekambriga saab vaadelda Maale jõudvaid elementaarosakesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles