Tom Peeters: Eestlased, ärge tehke sama viga! (1)

Tom Peeters
, Pärnus elav Belgia keskkonnaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurooplased, kelle metsad on pigem pargid, manitsevad eestlasi oma põlislaantesse säästlikult suhtuma.
Eurooplased, kelle metsad on pigem pargid, manitsevad eestlasi oma põlislaantesse säästlikult suhtuma. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Belglasena on mul hirmus kuulata diskussiooni Eesti metsade olukorra üle.

Ma olen pärit riigist, kus vaid 20 protsenti maast katab mets: ainult mõnes Euroopa riigis on lugu veel halvem. Kuid seegi maalib olukorrast liiga roosilise pildi. Protsent on nõnda suur eelkõige metsarikka Valloonia tõttu. Minu sünnikoht on Belgia flaamikeelne ala Flandria, millest metsade alla­ jääb kõigest kümme protsenti. See tähendab seda, et kuhu iganes sa lähed, kostab igale poole kiirtee liiklusmüra.

Esimene asi, mida ma alati kodustele Eesti kohta räägin, on see, kui uskumatult rohelise maaga tegu. Ma räägin neile, kuidas isegi Tallinna IT-spetsialistid ei jää oma suvega rahule, kui nad pole saanud vähemalt pool tosinat korda metsas marju süüa. Ma räägin neile puudest, põtradest, karudest ja sellest, kuidas igal aastal eksib mõni­ inimene metsa ära, sest metsad on nii paksud. Jah, just loodus on see, millega te võite rahvusvahelisel areenil uhkustada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles