Juhtkiri: Tulumaksureformi ämber (1)

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljude inimeste arvates jätab tulumaksureform kätte liiga vähe lisaraha.
Paljude inimeste arvates jätab tulumaksureform kätte liiga vähe lisaraha. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Koalitsioon on astunud mõlema jalaga tulumaksureformi ämbrisse ja mõtleb nüüd pingsalt, kuidas täbarast olukorrast välja tulla. Peaminister Jüri Ratas põhjendab rahva rahulolematust tulumaksureformiga sellega, et inimestele kasulikku muudatust pole suudetud küllalt hästi selgitada. Ehk rahvas ei saa aru, mis on talle hea.

Kui erakondlikku eelistust vaadata, peabki kõige vähem rahulolematuid leiduma Keskerakonna liikmete hulgas. Neile sekundeerivad sotsid, kes on kui kaseleht juhtivpartei kannikal. Isamaa ja Res Publica Liit julgeb ainsana võimu poolelt näidata üles teatavat trotsi.

Seevastu opositsioonileer on selgelt tulumaksureformi vastu ja isegi rohelised, kes küll Tallinnas Keskerakonna peost söövad.

Üldiselt pole maksumuudatused meeltmööda meestele ega naistele. Naiste hulgas on eitaval seisukohal küll alla poole küsitletutest, aga see-eest leiab õrnema soo hulgast tunduvalt rohkem neid, kes ei osanud midagi öelda. Ea järgi leiab veel kinnitust tõsiasi, et tulumaksu suhtes on rahvas löödud kahte lehte.

Koalitsiooni maine nii drastiline langus on vesi opositsiooni veskile.

Huvitav on, et valitsusele negatiivse tagasiside põhjuseks peetakse inimeste vähest teadlikkust. Tulumaksureformi pole suudetud “müüa”. Ent lubagem endale kord vastupidist mõtet. Äkki saavad inimesed väga hästi aru, et tulumaksusüsteem on nüüd märksa keerulisem? Et võrreldes kõigi aktsiisitõusude ja muu maksukoormusega jääb maksureformiga kätte liiga vähe? Et need 20–30 eurot ei ole segadust, aja- ja närvikulu väärt?

Kindel on see, et oma 36 protsendiga on meil üle aastate tegemist kõige ebapopulaarsema valitsusega. Koalitsiooni maine nii drastiline langus on vesi opositsiooni veskile. Valitsus vaevalt hakkab tunnistama, et tehtud on valeotsusi. Majanduskasv aitab võimulolijate ämbreid ja eksimusi mingil määral leevendada, aga mitte tõsta reitingut. Siiski ei tahaks, et juubeliaastal hakkaks terendama olukord, kus alamkihid enam ei taha ja ülemkiht enam ei saa vanal viisil jätkata. Õnneks on valimised küllalt lähedal.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles