Õnn on inimlikkuse küsimus

Ille Rohtlaan
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Tammaru annab Justyna karakterile tasakaalutu ja rabeda, heitunud naise kuju, kes paistab enda köögis – oma maailmas – vangis olevat ja peksleb vastu klaasakent nagu lind, väljapääsu leidmata, end ikka ja jälle ära lüües.
Karin Tammaru annab Justyna karakterile tasakaalutu ja rabeda, heitunud naise kuju, kes paistab enda köögis – oma maailmas – vangis olevat ja peksleb vastu klaasakent nagu lind, väljapääsu leidmata, end ikka ja jälle ära lüües. Foto: Siim Vahur

Endlas lavaküpseks saanud “Itk” liigitub realistlike kammerdraamade hulka, kus monoloogid annavad intiimse sissevaate ühe pere kolme naise ellu­ ja hinge. Lavastus küsib, kas nad on õnnetud.

Näitekirjanik Krzysztof Bizio on üks Poola nüüdisaegse näitekirjanduse enimlavastatud autoreid. Tema näidendid keskenduvad tänapäevase maailma tumedamale poolele, olles uurimused lihtsatest “kadunud” inimestest.

Lavastaja Madis Kalmetit on alati köitnud teatris isiklikku laadi väikevormid ja see oli põhjus, miks ta Karin Tammaru soovitatud teksti lavastada võttis: näitlejanna tunnistas esietenduse-eelses intervjuus, et teda köidab Poola näitekirjanduses see, et oleme sarnased. “Selline valulikkus on sees, mis teeb asja huvitavaks,” tähendas Tammaru.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles