Juhtkiri: Talve meeldetuletus

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talv tuletas ennast meelde ohtra märja lume sajuga, mis andis tööd teehooldajatele ning põhjustas avariisid.
Talv tuletas ennast meelde ohtra märja lume sajuga, mis andis tööd teehooldajatele ning põhjustas avariisid. Foto: Urmas Luik

Eilne rohke lörtsisadu oli meeldetuletus Eesti elanikele, et siinsel laiuskraadil võib talvine ilm olla äraarvamatu. Märg lumi tegi palju paha. Hommikuse seisuga oli Pärnumaal 600 klienti elektrita, aga suurem katkestus tabas Saare- ja Muhumaad.

Õnneks olid talvise teehoolde eest vastutajad ilma grimassideks valmis ning juba hommikuse ringiga saadi Pärnu teed soola alla, kusjuures lume paksus kuskil koristamisnormi ei ületanud. Sahkamist jätkus aga teemeestele kogu päevaks, ka pärast lumesaju lakkamist.

Maanteeamet hoiatas halbade teeolude eest, manitsedes autojuhte valima mõõdukat sõidukiirust ja vältima möödasõite. Soovitati isegi autorooli istumata jätta, kui just pakilist sõitu pole.

Ometi kujunes päev liikluses üsna õnnetuks. Tartus tegi kolm sõiduautot ahelavarii, õnneks inimohvriteta. Järvamaal Tallinna–Tartu maanteel oli mitme auto kokkupõrge, milles liinibussi ja kaubiku “kohtumises” sai raskelt viga kaubiku juht. Jädivere juures Tallinna–Pärnu–Ikla maanteel parkinud veoki tõttu sõitsid teelt välja kaks veokit ja kaubik, seegi kord inimesed kannatada ei saanud.

Siinsel laiuskraadil võib talvine ilm olla äraarvamatu.

Raadio hommikuprogrammis arutleti, miks juhtub liiklusõnnetusi nii palju. Ühest vastust ei leitudki. Küll arvati, et sõidukid on muutunud nii palju turvalisemaks, et juhid kaotavad ettevaatuse ja ongi õnnetus käes. Pole võimatu, et osa juhte on roolimisoskust üle hinnanud, sest valdavalt lumevaene aeg pole võimaldanud keerulistes ilmastikuoludes sõitmise praktikat. Mine võta kinni!

Igal juhul tuletas talv ennast eile meelde. Pole midagi imestadagi, sest üks talvekuu on veel ees.

Ehkki pikemaid prognoose ei saa sulatõena võtta, lubab näiteks portaal Gismeteo.ru Pärnus veebruari esimeseks kümmepäevakuks valdavalt lund, siis lörtsi ja vihma ning viimaseks dekaadiks taas lund kohati tuntavate külmakraadidega. Kui sellest ennustusest kas või poolgi paika peab, näeme talve veel küllalt. Ebameeldivalt muutlik ilm peaks sundima kõiki, nii jalgsi kui roolis liiklejaid olema ettevaatlikud ja tähelepanelikud ning arvestama rohkem kaasliiklejatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles