“Soome 100” saab filmiliku lõppakordi

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ulatuslik filmikava aitas tundma õppida naaberrahva ajalugu ja mõttelaadi ning saada sealjuures osa Soome tuntuima helilooja Jean Sibeliuse kujunemisest, elust ja armastusest.
Ulatuslik filmikava aitas tundma õppida naaberrahva ajalugu ja mõttelaadi ning saada sealjuures osa Soome tuntuima helilooja Jean Sibeliuse kujunemisest, elust ja armastusest. Foto: Kaader filmist

Pärnu uue kunsti muuseum kordab naaberrahva soomlaste riigi 100. aastapäevapidustuste lõppakordina homme ja ülehomme valikut Soome filmikunsti klassikast ja näitab veel viimaseid päevi pilte, mille on teinud üks enam hinnatud fotokunstnikke Põhja-Euroopas.

Linale jõuavad Aki Kaurismäki kaks filmi: töölisklassi triloogia esimene film “Varjud paradiisis” ja varalahkunud näitleja Matti Pellonpää mälestuseks valminud “Pilved sõudvad kaugele”, mis samuti annab ülevaate Soome tööliste kurvast argielust.

Kaurismäki on Soome filmi tuntumaid ekspordiartikleid ja tema 30 aasta jooksul vändatud filmid kajastavad ülima siirusega reaalsust, mis on meile kõigile tuttav, kuid siiski eriskummaliselt nihkes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles