Ristmiku alt leiti Põhjasõja-järgne kalmistu

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seal, kus oli tänav, on nüüd auk. Sademeveetoru paigaldamise käigus leiti Vene sõdurite kalmistu.
Seal, kus oli tänav, on nüüd auk. Sademeveetoru paigaldamise käigus leiti Vene sõdurite kalmistu. Foto: Urmas Luik

Kui laupäeval Pärnus Endla teatri juures ristmikul kaevetöid alustati, loodeti need lõpetada täna õhtuks, Põhjasõja-järgse Vene garnisoni kalmistu haudadele sattumine lükkab aga tänava taastamise paari nädala võrra edasi.

AS Terrati algne kavatsus oli kaevata Vee tänav Peterspordi kaupluse juurest läbi, siis tee taastada ja teha kraav jalakäijate ülekäiguraja juurest üle Pika tänava. Liiklus kulgenuks algul Vee tänava asemel Akadeemia tänava kaudu, Pikka tänavat oleks tehtud poolekaupa.

Paraku sattus kopp juba laupäeval haua sisse. Kalmistu olemasolu polnud kaevajatele küll saladus, aga kuna vanal kaardil oli see tähistatud täpsete piirideta, loodeti see asuvat parkla all.

Ristmikust paarikümne meetri kaugusel Pika tänava ääres toimusid juba varem arheoloogilised väljakaevamised, mis tõenäoliselt kestavad suve läbi. Osa seal töötanud inimestest alustas kohe päästekaevamisi ristmikul, pinnast tulevase sademeveetoru ümbert labidaga kaevates ja leide kelluga puhastades.

Arheoloog Eero Heinloo hinnangul suudavad nad töötada tempos kümmekond meetrit kolme päevaga. Arvestades, et teisel pool Pikka tänavat asuva majani on ligi 50 meetrit, teeks see päästekaevamiste kestuseks pool kuud. Selline arvestus on oletuslik: väärtuslikumale leiule sattumine või matmisala lõppemine muudavad töötempot oluliselt.

Seni on väljakaevajad kahe meetri sügavuselt leidnud konte ja nahkjalatsite taldu. Väärtuslikum ootab ehk ees haudade kõrval, sest surnud võivad olla paigutatud keskaegsesse kultuurikihti. “Nädalavahetusel jõudsime 17. sajandini, vabalt võime ka keskaega minna,” lausus Heinloo. Kalmistu ise pärineb 18. sajandist.

“Meie huvi pole töid venitada,” rõhutas muinsuskaitseameti Pärnumaa vaneminspektor Karin Vimberg. “Pärast uuringuid saab torutöid edasi teha.”

Esialgu tehakse arheoloogilisi päästekaevamisi kolmekesi, sest rohkem kraavi ei mahu. Heinloo juhendamisel töötavad kaevajad on ametis nii ristmikul kui Pika tänava äärsel haljasalal, mis jääb keskaegse linna piiridesse.

Tänavu on Pika tänava äärest leitud 14. sajandist pärit potikilde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles