Juhtkiri: Uhke ja ühine Kihnu Jõnn

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Pärnu linn sai möödunud nädalavahetusel taas ühe pühendusskulptuuri võrra rikkamaks, kui jahtklubi hoovis avati Tauno Kangro modelleeritud legendaarse metskapteni Kihnu Jõnnu ehk Enn Uuetoa pronkskuju.

Näoga mere ja koduse Kihnu sadama poole seisev ja rooliratast hoidev kuju pole loodud vaid ühe kapteni mälestuseks, pigem väärtustab see kõigi endiste ja praeguste Pärnumaa meremeeste elu ja tegemisi. Nii nagu sümboliseerivad Lydia Koidula, Johann Voldemar Jannsen ja Raimond Valgre skulptuur Pärnus midagi enamat kui ühe inimese elu, teeb seda Jõnngi.

Kihnu Jõnnu skulptuur võib meeldida või ei, sest nagu kunstiteose puhul ikka, otsustab selle üle eelkõige vaataja maitse. Siiski on tore, et uusima pronkskuju autor on Tauno Kangro, kelle loomingut suvepealinnas seni polnud. Kui skulptuuride rajamise kena, kuigi üsna keeruliselt teostatav traditsioon jätkub, võib Pärnust kujuneda linn, mis annab ülevaate meie kaasaegsete kujurite töödest, ja Kangrot sellest reast välja jätta oleks ebaõiglane.

Kihnu Jõnnu kuju tõi juba enne avamist kaasa teatud aktiviseerumise ja seltskondades hakati taas – nagu pärast Jannseni skulptuuri loomist – arutama, kellele võiks linnas järgmise pronkskuju püstitada. Ega ausammastes midagi halba ole, muutub ju Pärnu nii aina rikkamaks ja põnevamaks.

Jõnnu kuju teeb eriliseks seegi, et see valmis tänu eraisikute ja ettevõtete annetustele. Neid, kes ettevõtmisele käe alla panid, kogunes tõesti muljetavaldav hulk. See näitab nii austust Jõnnu enda kui Pärnumaa ajaloo vastu.

Pärnu Rotary klubi eesotsas president Jüri Feofanovi ja arvukate toetajatega tegi uue suve hakul Pärnule igal juhul kena kingituse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles