Juhtkiri: Teadmatuses kobades

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Leiname ja kurvastame koos inimestega, kes kaotasid lähedasi äsjases tragöödias, kus väikebuss kuue inimesega vajus läbi õhukese merejää. Miks nii juhtus? Mis on meiega lahti, et unustame ettevaatuse? Need küsimused vaevavad ilmselt paljusid, kes hukkunute otsingut meedia vahendusel jälgisid.

Tundub uskumatu, et ranna- või saareinimesed võivad elusse nii hoolimatult suhtuda. Või peitub selles juhtumis midagi enamat, et isegi juurdlusorganid on olnud sunnitud möönma, nagu ei saaks rääkida pelgalt õnnetusest. Ilmselt hakkavad lähipäevil selguma kurva loo tagamaad, ilmsiks tulevad varjud ja pooltoonid.

Üks kohalikke olusid tundev inimene tunnistas, et nii Kihnus kui mandril elab inimesi, kes ei osta töötu abiraha või sotsiaaltoetuse eest süüa, vaid ainult alkoholi, kusjuures veidi madalam või kõrgem hind ei mängi rolli. Nende puhul pole mingit kasu isegi alkoholiaktsiisi tõstmisest. Ometi ei saa surmasõidule läinud seltskonna viimase tegevuse pealtnägijate sõnadest kuidagi järeldada, nagu olnuks neil silmanähtavaid probleeme.

Siiski pandi pidu ja hetke ajel otsustati väikesaarele külla sõita. Väidetavalt sõidetud jääle hõljukijälgede järgi, ent tegemist ei saanudki olla taliteega ja paraku pole väikebuss ei hõljuk ega amfiibauto.

Keegi ei tõtta jäises vees elu jätnuid hukka mõistma.

Kõigi ettevalmistuste järgi otsustades kavatses seltskond edasi pidutseda, mitte oma eluga lõpparvet teha. Alkoholi tarvitanutel kaob reaalsustaju ja ohutunne. Vanarahvas öelnud, et purjus inimesele on meri põlvini, kuid porilomp silmini. Õnnetuseks polnud seekord tegemist lombi, vaid merega.

Keegi ei tõtta jäises vees elu jätnuid hukka mõistma. Ent vaja on välja selgitada, mis ja miks juhtus. Mis sundis äärmiselt rumalaks uljuseks ajal, kui isegi ranna- ja saareinimesed suhtuvad jääle minekusse ettevaatusega? Peame teadma juhtunu asjaolusid selleks, et otsustada, kuidas edaspidi sellelaadseid olukordi vältida. Ilmselt peab kuidagi piirama kihnlastele omast eeskirjade ja ohutusnõuete eiramist.

Üldise õnnestuste statistika järgi on 2018. aasta alanud Eestis väga kurvalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles