Petturid napsavad ausate eest kümneid miljoneid toetusraha

Siiri Erala
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PRIA
PRIA Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Uudised avastatud toetuspettustest sundisid põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametit (PRIA) tegema põhjaliku riskianalüüsi. Selle üks järeldusi on, et ebaausate taotlejate tõttu võivad korrektselt tegutsevad toetuseküsijad jääda ilma kümnetest miljonitest eurodest.

Täpsemalt püüdis PRIA teha selgeks, mis toimub toetustega seotud hangete maailmas, kus kolme võrreldava hinnapakkumuse eesmärk on välja valida parim teenuse- või tootepakkuja. Valikus olid hanked maaelu mitmekesistamise ja põllumajandus­ettevõtete tulemuslikkuse parandamise toetuste kasutamise taotlustes, kus rahasummad ja seetõttu riskidki suurimad.

Analüüs vaatles 1000 ettevõtet, mis kokku olid esitanud 4300 pakkumust koguväärtuses 918 miljonit eurot. Enamik neist ehitusega seotud tööde kohta. Tulemuste järgi võib 18 protsendil kolme hinnapakkumisega hangetest olla võitja varem kokku­ lepitud. Kõigi selliste riskidega seotud toetuste rahaline maht küünib ligikaudu 35 miljoni euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles