13 kasti Läti õlut tolliametnikku pöördesse ei aja (3)

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lätist toodud kaupa võis näha pea igas sõidukis, kuid selles pole midagi ebaseaduslikku.
Lätist toodud kaupa võis näha pea igas sõidukis, kuid selles pole midagi ebaseaduslikku. Foto: Martin Laine

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna peainspektor Kalev loeb lahti tõstetud pakiruumi­luugi all autosse kuhjatud õllekaste: “1 ... 2 ... 3 ... 13 kasti.” Kiire arvutus näitab, et selles autos on kokku 102 liitrit õlut. Tohutu kogus. Kuid Euroopa Liidu lubatud piirmääradega võrreldes jääb varugi.

Tolliametnikud teevad piiri ääres kontrolle iga päev. “12tunnised tööpäevad,” tõdeb Kalev. Erinevalt ajakirjanikust ei paista teda kohutavat pea kümne miinuskraadi juures kogu päev maanteepervel seismine.

Kuigi amet ei saa täpselt avaldada, mille alusel autosid kontrolliks tee äärde kutsutakse, tunnistab inspektor, et näiteks binokliga õnnestub juba eemalt­ uurida, kui palju auto tagasild on koorma tõttu allapoole vajunud.

“Kord tuli pimedas üks vana Ford Sierra, mille esituled näitasid taevasse. Muidugi võtsime tee äärde,” meenutab Kalev muiates.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles