Juhtkiri: Põhjendatud kartus

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linn ei soovi parkimismaja keldrikorruse ees maapinda niipalju tõsta, et võimaliku üleujutuse korral vesi allkorrusele ei pääseks.
Linn ei soovi parkimismaja keldrikorruse ees maapinda niipalju tõsta, et võimaliku üleujutuse korral vesi allkorrusele ei pääseks. Foto: Urmas Luik

Port Arturi omanike kartus, et kui Pärnus peaks korduma 2005. aasta vesine pühapäev, oleks parkimismaja keldrikorrus pea triiki vett täis, on tulevikku arvestades põhjendatud.

Värskeimad andmed maa­ilmamere üha kiireneva tõusu jätkumisest pärinevad USA Colorado Boulderi ülikoolist. Seal on merevee taset jälgitud 25 aastat ja Gröönimaa ning Antarktika jääkatte hoogustuv sulamine annab alust muretsemiseks. Ameerika teadlaste arvestuste kohaselt on sajandi lõpuks maailmamere kerkinud 60 sentimeetri võrra ehk kaks korda rohkem, kui ennustatakse. Kas sellekski ajaks kehtib Pärnu linnavalitsuse soovitus varuda liivakotte ja laduda neist tulvavete vastu barrikaade?

Muidugi võiks ju Port Arturi omanikele öelda, et kes teil käskis seda hoone karkassi osta, aga ei tohi unustada, et sellel oli linna kehtestatud detailplaneering. Nii et volikogu ja linnavõimu heaks kiidetud. Parkimismaja Martensi väljaku ääres on nii silmatorkav, et isegi võhivõõrad inimesed haaravad käisest ja küsivad, millega tegemist ja miks see ei tööta. Kohalikke lõbustas lustlik plakat kirjaga “Siin on lõbus!”, ehkki lähemal uurimisel selgus, et reklaamiti sootuks teistsugust kohta.

Kaubakeskuse omanikud on naljast kaugel, ehkki parkimismaja oleks kesklinnas vaja. Millegipärast tahab linn, et nende ja hoone eelmiste peremeeste möödalaskmised klatiks praegune omanik. Küsime siinkohal otse: kas linnamaa kergitamine, et vältida tulvavee voolamist keldrisuust alla, on linnavalitsusele nii kulukas ja üle jõu käiv, et kohe kuidagi ei saa? Või on asi milleski muus. Näiteks selles, et Port Arturi omanike näod ei meeldi, kuigi poliitilises mõttes istutakse justkui samas paadis.

Kutsume linna­valitsust üles oma suhtumist parkimis­majasse ümber hindama ja muutma.

Kogu lugu muutub eriliselt kiuslikuks, kui arvestada, et Port Artur võtaks kanda osa kulutusi, mis linnal oma maa tõstmisega kaasnevad. Kutsume linnavalitsust üles oma suhtumist parkimismajasse ümber hindama ja muutma. Ärge istuge ettevõtjatele pähe!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles