Sauga kool tähistas maslenitsat

, Sauga põhikooli vene keele õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vastlanädal (maslenitsa) on iidne slaavlaste püha rikkalikuga kombestikuga, mis läbi sajandite meieni jõudnud. Seda tähistatakse nädala jooksul enne suure paastu algust. Tänavu kestab võinädal 12.–18. veebruarini.

Vastlanädal – see on lõbus talve ärasaatmine kevadsoojuse ootamisega. Traditsiooniliselt olid püha peaatribuudid õlenukk, mängud, saanisõit, guljanje (vabaõhupidu) ja loomulikult pannkoogid – need sümboliseerisid päikest, mis pikendades päevi säras üha eredamalt.

Sauga põhikooli 8. klassi õpilased Ksenia Pronina, Eliisa Sein ja Karolin Smõtškov valisid oma uurimistöö teemaks just maslenitsa tähistamise. Sel aastal langesid vastlapäev Eestis ja Venemaal kuupäevaliselt kokku.

Vene keele tundides saame tuttavaks Vene pühadega. Tüdrukud tahtsid rohkem teada saada vastlanädala tähistamise traditsioonidest Venemaal ja rääkida nendest 6. klassi õpilastele, kes õpivad vene keelt esimest aastat. Ksenia, Eliisa ja Karolin võtsid oma uurimistööd täie tõsidusega. Nad valmistasid ette huvitavad tunnid, tutvustasid lastele püha ajalugu ja kombestikku. Kuuendikud mängisid interaktiivseid mänge, "jutustasid" joonistustega vastlanädala seitsmest päevast, küpsetasid pannkooke ja lasid neil hea maitsta. Ja muidugi saatsid ära talve vabas õhus. Oli kõike: köievedu, lumesõda ja Vene kombe kohaselt isetehtud õlenuku põletamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles