Fotod: Paikuse õpilased korraldasid taas Samoilovi luule päeva

, Paikuse põhikooli inimeseõpetuse õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paikuse õpilased korraldasid taas Samoilovi luule päeva.
Paikuse õpilased korraldasid taas Samoilovi luule päeva. Foto: Erakogu

Meie kultuuriloos on olnud muust rahvusest loomeinimesi, kellele Eestist sai nende valikkodumaa, mis jäi neile omaseks ja armsaks elu lõpuni. Kindlasti on selline mees 15 viimast eluaastat Pärnus elanud ja siinsel Metsakalmistul oma viimse tahte kohaselt igavese rahupaiga leidnud suurepärane Vene poeet David Samoilov. Luuletaja ja tõlkija sulandus Eesti kultuuri- ja kirjandusellu, vahendas Eesti luulet teistesse keeltesse, jäädvustas oma meisterlikus loomingus meie kodulinna looduspildid ja hetked. Samoilovi puhul kehtib väljend "Eestile elatud elu".

Esmaspäeval, 19. veebruaril toimus Paikuse põhikoolis traditsiooniline Samoilovi mälestusele pühendatud luulepäev "Armastan tavalisi sõnu", mille oma loovtööna korraldasid 8. klassi tütarlapsed Elisa Meos, Elina Jakubovitš ja Anneli Škljar. Õpilasi juhendas luulepäeva väsimatu eestvedaja õpetaja Eve Tannebaum.

Seekord võttis Paikuse kooli küllakutse vastu kümme kooli: Pärnu ühisgümnaasium, Kilingi-Nõmme gümnaasium, Sindi gümnaasium, Häädemeeste keskkool, Tammsaare kool, Are kool, Sauga põhikool, Lõpe kool, Koonga kool ja Tori kool. Muidugi lõid kaasa Paikuse õpilased. Luulepäeva raames toimus luulekonkurss.

9.–12. klassi õpilased lugesid David Samoilovi loomingut. Parimaks tunnistati Emma Vill Kilingi-Nõmme gümnaasiumist (juhendaja õpetaja Regina Arnemann). Originaalse lavakava eest sai eriauhinna Paikuse kooli poisterühm (juhendaja õpetaja Sirje Suurevälja).

6.–8. klassi õpilased esitasid Sergei Mihhalkovi ja Samuil Maršaki loomingut. Parimaks tunnistati Häädemeeste noormees Gustavs Bronkas, keda juhendas õpetaja Heli Lank. Eriauhinna pälvis Ilana Simane Sauga koolist, (juhendaja õpetaja Karolina Toomsalu).

Luulepäeva korraldajatel on suur rõõm selle üle, et need, kes kord juba luulepäeval käinud, tulevad ikka uuesti. Muidugi oodanuks linnakoolide suuremat osavõttu. Eriliselt hea meel oli aga selle üle, et seekord oli luulelugejate hulgas nii palju noormehi. Ja mitte üksnes luuletuste ettekandjaid, vaid hingestatud deklamaatoreid.

Luulepäev kulmineerus Samoilovi hauale lillede asetamise ja küünla süütamisega luulepäeva laureaadi poolt. Seejärel kõlas kirjaniku rahupaigas veel kord Emma Villi suurepärases esituses luuletus, mis talle esikoha tõi.

Luulepäev kulmineerus Samoilovi hauale lillede asetamise ja küünla süütamisega luulepäeva laureaadi poolt.
Luulepäev kulmineerus Samoilovi hauale lillede asetamise ja küünla süütamisega luulepäeva laureaadi poolt. Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles