Juhtkiri: Külalood kingiks

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tosina aastaga käidi külalugude rubriigi tarvis sajas külas, mis teeb alla kolmandiku kõigist Pärnumaa küladest.
Tosina aastaga käidi külalugude rubriigi tarvis sajas külas, mis teeb alla kolmandiku kõigist Pärnumaa küladest. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tänases lehes on lugejate ees 100. külalood. Raske öelda, kas muudel maakonnalehtedel on vastu panna rubriiki, mis on ilmunud tosin aastat ja toonud linlastele elupilte maalt. Need lood väärivad omaette kaante vahele panekut kui tunnustus visadele inimestele, kes külaelu hääbumast hoidnud. Ühe erakonna kandidaat kuulutas viimatiste valimiste eel jagatud süütematerjali pakendil, et “iga korstna suits loeb”, aga tegelikkuses kipub jääma mulje, et valitsus on külainimesed ajanud läbi kuumast, külmast ja vasktorudest ning teinud seda mitu korda.

Kirjutab ju külalugude autor Silvia Palu­ojagi, et sari sai alguse vastukaaluks arutule linnastumisele ja maaelu suretamisele. Just Eesti küla on olnud see tagala, millele raskel ajal on saanud loota. Maale ja küladesse mindi pakku sõdade ja küüditamise eest. Taludest oli kehvematelgi aastatel võimalik midagi linnakauba vastu vahetada. Maaelanike kanda oli suur osa mõlema maailmasõja ja vabadussõja raskustest. Leidub Pärnumaalgi külasid, kus inimestele ammu löödud haavad on küll armistunud, aga mälestused ikkagi valusad. Küla on kooritud iga võimu ajal. Külarahvast on korduvalt painutatud, aga sitke vitsana on selg taas sirgu löödud.

Kord kiitnud kõrge sõjaväelane: küll on hea, et Eestil on nii palju maad ja metsa, kuhu hädaolukorras annab inimesi linnadest evakueerida. Ent kes ikka on nõus minema maale kuuse alla, kui küladest on alles vaid nimed ja taludest üksnes asemed võsastunud aedadega. Eesti küla väärib paremat kohtlemist ja külainimene lugupidamist.

Vanades piirides Pärnumaa 326 külale annaks alles tiiru peale teha. Äsjane haldus­reform lisas maakonda Läänemaa arvelt külasid. Vähemalt paar asumit on suutnud oma külastaatuse taastadagi.

Õigupoolest ongi külalood hümn Eesti külaelule.

Haldusreformiga tuli Pärnu linna koosseisu 49 küla. See on täiesti uus olukord, millega harjumine võtab linnavalitsuses aega. Ometi annaks just nüüd näidata tegudega pärast valimiste ajal sõnades lubamist, et tõesti hoolitakse meie külaelanikest ja külaelule antakse tuul tiibadesse. See on võimalik. Õigupoolest ongi külalood hümn Eesti külaelule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles